meta face novi

Meta signalizira zatvaranje Novi novčanika nakon deset mjeseci

Metin pilot novčanika Novi bi trebao završiti u septembru, a najava će uslijediti nekoliko dana nakon što Mark Zuckerberg reklamira Meta Pay na Facebooku.

Prvi Metin prodor u svijet kriptovaluta trebao bi se završiti u septembru zatvaranjem pilot projekta Novi.

Odredišna stranica kompanije Novi je preuređena kako bi se korisnici pilota obavijestili da će platforma biti povučena 1. septembra. Ovim se završava osmomjesečni pilot projekat u kojem su korisnici sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i Gvatemali učestvovali u testiranju platforme za plaćanje.

Korisnici se upućuju da povuku preostala sredstva iz svojih Novi novčanika na povezane bankovne račune. Korisnici iz Gvatemale takođe mogu podići sredstva u gotovini na odabranoj lokaciji u gradu Gvatemala.

Novi korisnici se takođe ohrabruju da preuzmu informacije o svom računu prije datuma zatvaranja, uključujući transakcije i aktivnosti na njihovim računima. Od 1. septembra korisnici se više neće moći prijavljivati ​​u svoje novčanike. Od 21. jula se ukidaju i uplate na Novi novčanik.

Zatvaranje novog pilot projekta uslijedilo je nekih pet mjeseci nakon što je Metin stabilcoin projekat Diem prodan Silvergate Capital Corporationu. Diem je bio postavljen da bude stabilna valuta koja pokreće Meta ekosistem i prvobitno je zamišljena da bude matična valuta novčanika.

Regulatorni pritisak u Sjedinjenim Državama doveo je do toga da je Meta prodala intelektualno vlasništvo Diema Silvergateu, koji je trebao integrisati osnovnu blockchain infrastrukturu i imovinu u svoju postojeću platformu za plaćanje.

Neuspeh u lansiranju Diem-a doveo je do toga da Novi koristi stabilnu valutu Pax Dollar (USDP) koju pokreće Paxos kao svoj token za plaćanja. Američka berza kriptovaluta Coinbase udružila se s Novim kao svojim skrbničkim partnerom za upravljanje i skladištenje korisničkih sredstava. Meta je planirala da migrira platformu Novi na Diem blockchain ekosistem nakon što dobije odobrenje regulatora.

Predstojeći kraj novog pilota dolazi od osnivača Meta Marka Zuckerberga koji je 22. juna na svom javnom Facebook profilu najavio promjenu Facebook Paya u Meta Pay. Funkcionalnost će ostati uglavnom nepromijenjena, osim uvođenja digitalnog novčanika za metaverzum “koji vam omogućava da bezbedno upravljate svojim identitetom, onim što posedujete i kako plaćate.”

Meta-ini napori da integriše kriptovalute i stabilne coine u svoj ekosistem bili su naporan put. Facebookova matična kompanija rebrendirala se u Meta, dok je ekosistem Diem takođe doživio vlastiti debakl rebrendiranja od Libra nakon masovnog odbijanja regulatora širom svijeta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.