ex

Bivši izvršni direktor Mine Digitala ukrao je 1,5 miliona dolara od Bitcoinera, kaže regulator

Sumnjiva transakcija dogodila se samo dva mjeseca prije nego što je firma propala u septembru 2022., kaže australijski finansijski regulator.
Bivši izvršni direktor australijske berze kriptovaluta Mine Digital suočava se sa jednom optužbom za prevaru zbog navodne krađe 1,47 miliona dolara (2,2 miliona australijskih dolara) od kupca koji je jednom pokušao da zamijeni sredstva za Bitcoin.

U saopštenju od 21. oktobra, Australijska komisija za vrijednosne papire i investicije (ASIC) je rekla da je korisnik Mine Digitala platio 1,5 miliona dolara ACCE Australia – ali nikada nije dobio kriptovalutu u zamjenu.

ASIC navodi da je Colthup ili koristio sredstva za plaćanje ACCE-ovih obaveza, kupovinu kriptovalute za druge ili kombinaciju oboje.

To su najnovije optužbe koje su upućene na račun firme, koja je propala u septembru 2022. Od tada su povjerioci tražili da povrate 16 miliona dolara od te firme.

Državni regulator za vrijednosne papire rekao je da je Grant Colthup obaviješten o optužbi za prevaru na saslušanju na Magistratskom sudu u Ipswichu, Queensland, Australija, 21. oktobra, a da je slučaj protiv Colthupa odgođen za 16. decembar 2024. godine.

ex1
Izvor: ASIC

Colthup je optužen po članu 408C Krivičnog zakona Queenslanda iz 1899., koji predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Bitcoin je fluktuirao između 18.890 i 24.580 dolara kada ASIC tvrdi da je kupac kupio bitcoin za 1,47 miliona dolara, pokazuju podaci CoinGecko.

S obzirom da se Bitcoin trenutno trguje oko 67.460 dolara, taj bitcoin bi sada vrijedio između 4 i 5,24 miliona dolara.

Mine Digital je upravljao berzom i nudio različite usluge trgovanja između maja 2019. i septembra 2022. — kada je ušao u administraciju.

Rana istraga je otkrila da je imovina vrijedna samo 20.000 dolara pod kontrolom ACCE-a – daleko manje od 16 miliona dolara koje su potraživali povjerioci, izvijestio je Australian Financial Review (AFR) 13. oktobra 2022. godine.

PKF-ov partner za oporavak poslovanja i nesolventnost Brad Tonks imenovan je za likvidatora ACCE-a nešto više od dva mjeseca nakon kolapsa platforme za kriptovalute 1. decembra 2022. godine.

Međutim, PKF je navodno želio da tuži Colthupa mjesec dana kasnije, u januaru 2023., tražeći sudski nalog protiv Colthupa da nadoknadi povjerioce koji su ganjali 16 miliona dolara, izvijestio je AFR.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.