australija

Australijski policajac optužen za krađu 81 Bitcoina tokom racije

 

Australijski federalni policajac negira navode da je uzeo Bitcoin iz hardverskog novčanika na mjestu zločina i prebacio ga na kripto mjenjačnicu Binance.
Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije (NACC) Australije optužila je federalnog policajca da je na mjestu zločina obrisao hardverski novčanik Trezora koji sadrži 81,62 Bitcoin. Vlasti su se oslanjale na softver za praćenje kriptovaluta kako bi naveli da je on prebacio Bitcoin u svoj posjed.

Prema nedavnom izvještaju, australijska policija pronašla je hardverski novčanik tokom racije sa drogom u rezidenciji, ali je čekala oko tri sedmice da dobije sudsku dozvolu za pristup. Međutim, nakon pristupa novčaniku, nije bilo Bitcoina, jer ga je federalni agent William Wheatley navodno prebacio ubrzo nakon racije.

Hardverski novčanik je navodno imao 81,62 Bitcoin, procijenjen na 309.000 dolara u vrijeme racije 2019. Međutim, u vrijeme objavljivanja ovog teksta vrijedi otprilike 4,2 miliona dolara.

Detektiv narednik Deon Achtypis iz odjela za kibernetički kriminal ukazao je da su vlasti u početku vjerovale da je saradnik kriminalnog sindikata odgovoran za krađu Bitcoina.

Sumnja je nastala pošto su policijske snage otkrile i uređaj koji sadrži frazu za početak hardverskog novčanika, a to je niz od 12 do 24 nasumične riječi koje se mogu koristiti kao metoda oporavka u slučaju krađe ili gubitka novčanika.

Međutim, nakon opsežne istrage o IP adresama koje se koriste za pristup ukradenom Bitcoinu pomoću softvera za praćenje kriptovaluta, Achtypis je navodno pronašao vezu sa Wheatleyem.

“Stvorio sam mišljenje da je pripadnik policije možda bio umiješan u kretanje ove kriptovalute.”

Organi za provođenje zakona širom svijeta usvajaju softver za kripto-traženje kako bi se uhvatili u koštac s nezakonitim aktivnostima s digitalnom imovinom.

U augustu 2023., kanadska policija objavila je da je počela koristiti softver Chainalysis Reactor kako bi pomogla u praćenju nezakonitih kripto transakcija.

Nadalje, napredak u kripto detektivskoj softverskoj tehnologiji dovodi do veće stope vraćenih ukradenih kriptovaluta.  Preko 674 miliona dolara vraćeno od više od 600 velikih kripto hakova u 2023. godini.
U međuvremenu, Wheatley se izjašnjava nevinim protiv optužbi da je iskoristio svoj položaj javnog službenika za ličnu korist, krađu i umiješanost u prihod stečenu kriminalom.

On je navodno spreman da ospori optužbe u vezi s ukradenim Bitcoin-om iz Trezor novčanika. Ovo dolazi usred Trezorovog priznanja sigurnosne povrede koja pogađa skoro 66.000 korisnika.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.