binance xrp

Binance je zamrznuo 4,2 miliona XRP-a zbog hakovanja novčanika suosnivača Ripplea

 

Haker koji stoji iza eksploatacije nije koristio nikakve usluge miksera ili decentralizovane berze.

Berza kriptovaluta Binance je 31. januara zamrznula 4,2 miliona XRP-a od hakovanja 112 miliona dolara iz ličnog novčanika suosnivača Ripplea Chrisa Larsena, što ga čini najvećim hakom u 2024. do sada.

U objavi na društvenoj medijskoj platformi X, izvršni direktor Binancea Richard Teng otkrio je da je berza zamrznula adresu eksploatatora i zahvalio tragaču ZachXBT i Ripple timu na njihovoj koordinaciji i pomoći.

binance hak1
Thomas Silkjær, šef analitike u XRP Ledger Foundation, odgovorio je na Tengovu objavu, tvrdeći da je fondacija ta koja je prva istražila problem.

Rano se špekulisalo da je Ripple hakovan, a neke vesti su tvrdile da je sam XRP token hakovan. Međutim, Larsen je kasnije otkrio da su kompromitovani njegovi lični računi, a ne sam Ripple.

Haker koji stoji iza eksploatacije nije koristio usluge miksera kriptovaluta ili decentralizovane berze kako bi sakrio svoj identitet. Nedavno je većina eksploatatora prestala da koristi centralizovane berze kako bi izbjegla mogućnost zamrzavanja sredstava.

ZachXBT je kasnije otkrio da je Ripple atribucija za pogođeni nalog označena u XRP blok istraživačima XRPScan i Bithomp kao sam Ripple, što je dovelo do zabune oko hakovanja.

Suosnivač Ripplea Larsen otkrio je da su neki od njegovih ličnih XRP naloga kompromitovani i da je ukradeno 213 miliona XRP. Larsen je takođe rekao da je Ripple u pregovorima s kripto berzama da zamrzne adresu eksploatatora i o tome obavijestio agencije za provođenje zakona.

Prema ZachXBT-u, eksploatatori su zaradili 213 miliona XRP-a u vrijednosti od oko 112,5 miliona dolara prije nego što su pokušali oprati XRP kroz najmanje šest različitih berzi, uključujući MEXC, Gate.io, Binance, Kraken, OKX, HTX i HitBTC.

Dok je Binance zamrznuo dio ukradenih sredstava, druge kripto berze, uključujući OKX i Kraken, tek treba da otkriju jesu li identifikovali ili zamrznuli bilo koja sredstva povezana s ovim hakom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.