uk

Binance, OKX rade usklađivanja s novim pravilima FinProma u UK

Kripto firme kao što su Binance, OKX i MoonPay objavile su da rade na usklađivanju s novim pravilima finansijskog unaprijeđenja Ujedinjenog Kraljevstva.

Glavne globalne berze kriptovaluta kao što su Binance i OKX objavile su da rade na usklađivanju s novim propisima o finansijskom unaprijeđenju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Uprava za finansijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva (FCA) donijela je 8. oktobra novi režim finansijskog unaprijeđenja (FinProm) u zemlji za kompanije koje se bave kriptovalutama, s ciljem da osigura poštene, čiste i transparentne promocije kriptovaluta.

Binance je 6. oktobra objavio da je pokrenuo novu domenu za korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu i da se udružio s lokalnom platformom za ravnopravne pozajmice Rebuildingsociety.

U skladu s ažuriranjem usklađenosti, Binanceovi maloprodajni korisnici u Ujedinjenom Kraljevstvu biće preusmjereni na lokalizovanu domenu počevši od 8. oktobra, koja će prikazivati samo Binance proizvode i usluge koji su dozvoljeni u skladu s propisima Ujedinjenog Kraljevstva. Takvi proizvodi će uključivati promptnu i marginalnu trgovinu, Binance Pay, njegovo tržište nezamjenjivih tokena (NFT), zajmove i druge.

Međutim, u skladu s novim FCA pravilima, Binance će prestati nuditi proizvode poput poklon kartica, bonusa za preporuke, akademije i istraživanja, navodi se u najavi.

Promjene će se primjenjivati samo na maloprodajne korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu i neće utjicati na korisnike koji su izuzeti prema novim pravilima FinProma, uključujući određene institucionalne i profesionalne investitore.

OKX je takođe 6. oktobra izdao izjavu o usklađenosti FinProma. Berza je saopštila da je smanjila svoju ponudu tokena na oko 40 sredstava i usvojila upozorenja o riziku na svom interfejsu. Jedno takvo upozorenje nalazi se na vrhu glavne stranice OKX-a, pozivajući investitore da odvoje nekoliko minuta kako bi saznali više o rizicima ulaganja u kriptovalute. Upozorenje glasi:

Nemojte ulagati osim ako niste spremni izgubiti sav novac koji uložite. Ovo je investicija visokog rizika i ne biste trebali očekivati da ćete biti zaštićeni ako nešto krene po zlu.”

Pored toga, OKX je pokrenuo namjenski nalog u Velikoj Britaniji na platorfmi X (bivši Twitter). Firma je obećala da će spomenuti proizvode i usluge koji će biti u skladu s novim britanskim propisima na stranici društvenih medija.

Usluga kripto plaćanja MoonPay je još jedna industrijska firma koja radi na usklađivanju s novim pravilima FinProma. Prema riječima zamjenika glavnog savjetnika MoonPaya Matta Sullivana, jedan od najvećih izazova osiguravanja usklađenosti s pravilima povezan je s vođenjem globalnog poslovanja.

“Izazov nastaje u osiguravanju usklađenosti sa svim ovim novim zahtjevima u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je Sullivan, dodajući:

Osiguravanje usklađenosti s pravilima FinProm-a zahtijeva lokalizovana ažuriranja proizvoda, implementaciju novih procesa i politika, kao i edukaciju u cijeloj kompaniji. Možda će doći do malog perioda ‘usklađivanja’ i da se početni pogledi na primjenu određenih pravila mogu razviti s vremenom.”

Neke kripto firme očito se bore da ispoštuju nova pravila FinProma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema službenim izjavama koje je izdala FCA 8. oktobra, glavne kripto berze poput KuCoin i HTX (bivši Huobi) su možda promovisale svoje usluge bez dozvole. Firme su navedene među 143 subjekta opisana kao “neovlaštene firme” kojima nije dozvoljeno da rade u Ujedinjenom Kraljevstvu. Lista upozorenja ne otkriva mnogo osim izjave: „Trebalo bi da izbjegavate saradnju sa ovom firmom“.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.