cz

Changpeng Zhao CZ odstupa sa mjesta izvršnog direktora Binancea te će se izjasniti krivim za kršenje zakona protiv pranja novca

 

Changpeng Zhao navodno planira priznati krivicu za kršenje američkih zahtjeva protiv pranja novca i odstupiti s mjesta izvršnog direktora kripto berze Binance.

Osnivač Binancea Changpeng “CZ” Zhao navodno je pristao odstupiti s mjesta izvršnog direktora svoje kripto mjenjačnice dok se Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država (DOJ) priprema objaviti da je osiguralo nagodbu s firmom u iznosu od 4,3 milijarde dolara.

Prema The Wall Street Journalu, CZ se namjerava izjasniti krivim za nekoliko optužbi koje je postavilo DOJ. Trebao bi se pojaviti pred federalnim sudom u Seattleu 21. novembra, gdje će se izjasniti o krivici, piše Journal. U izvještaju se takođe navodi da će se izjasniti krivim za “kaznenu optužbu” povezanu s kršenjem zakona o sprječavanju pranja novca.

Iako bi sporazum omogućio CZ-u da zadrži svoj većinski udio u Binanceu, što ukazuje da se vjerojatno neće suočiti sa zatvorskom kaznom kao dijelom nagodbe, neće mu biti dopušteno da drži izvršnu poziciju u ovoj kompaniji.

Wall Street Journal takođe je obavijestio da ovaj sporazum o priznanju krivice neće uticati na neriješene parnice s Komisijom za vrijednosne papire i berzu SAD-a, jer ne uključuje nagodbu za slučaj koji je pokrenut protiv Binancea u junu.

Međutim, nagodba DOJ-a riješiće probleme kompanije s Commodity Futures Trading Commission, budući da prijavljena nagodba od 4,3 milijarde dolara uključuje sredstva koja će se primijeniti na slučaj CFTC-a i nepodmirena potraživanja od firme američkog Ministarstva finansija.

cz1

Kripto društveni mediji eksplodirali su od aktivnosti dok se vijest o CZ-ovoj nagodbi širi internetom.

Bivši farmaceutski mogul i medijski prozvan “Pharma Bro” Martin Shkreli, koji je odslužio četiri godine od sedmogodišnje kazne zbog optužbi za prevaru, oglasio se i naizgled se našalio da bi “rekao dobru riječ” za CZ, iako je to malo vjerojatno bivši izvršni direktor Binancea suočiće se sa zatvorskom kaznom kao dijelom svoje nagodbe o priznanju krivnje.

cz2

Ni Binance ni Ministarstvo pravosuđa SAD-a nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.