bitfinex

Par koji stoji iza Bitfinex šeme za pranje novca postigao dogovor o priznanju krivice sa američkim tužiocima

 

Ilya Lichtenstein i Heather Morgan trebali bi se pojaviti na suđenju i saslušanju 3. avgusta u sklopu sporazuma o priznanju krivice sa američkim tužiocima.

Suprug i žena za koje se tvrdi da su oprali milijarde dolara u bitcoinu povezanih sa hakom Bitfinexa 2016. godine, postigli su sporazum o priznanju krivice s vlastima u Sjedinjenim Državama.

Prema evidenciji podnesenoj Okružnom sudu SAD-a za Distrikt Kolumbija 21. jula, Ilya Lichtenstein i Heather Morgan trebali bi se pojaviti na suđenju i saslušanju 3. avgusta u sklopu sporazuma o priznanju krivice s tužiocima. Njih dvoje su optuženi za zavjeru za pranje novca i zavjeru radi prevare SAD-a, a očekuje se da će im biti oduzeta digitalna imovina koja je povezana sa slučajem.

Nakon hakovanja kripto berze Bitfinex u augustu 2016., u kojoj je ukradeno otprilike 119.754 bitcoina, Lichtenstein i Morgan su navodno oprali više od 94.643 BTC sredstava “u nizu malih, složenih transakcija na više računa i platformi”. Vlasti su uhapsile njih dvoje u New Yorku u februaru 2022. i zaplijenile BTC — vrijedan otprilike 54 miliona dolara u vrijeme hakovanja, ali 3,6 milijardi dolara u vrijeme objavljivanja.

U vrijeme hapšenja Lichtensteina i Morgana, oprani Bitcoin predstavljao je najveću finansijsku zapljenu od strane američkog Ministarstva pravde. Pojedinci su povremeno premještali male količine BTC-a povezane s hakom, ali je samo mali iznos vraćen Bitfinexu od vlasti u nastojanju da se povrate sredstva žrtava.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.