south korea

Južnokorejske vlasti izvršile su raciju na Upbit i Bithumb nakon političkog skandala

Racije su uslijedile nakon što se lokalni poslanik povukao iz politike zbog optužbi da je navodno prodao milione kriptovaluta prije nego što su novi zakoni nametnuti.

Tužioci u Južnoj Koreji izvršili su raciju u kancelarijama u dvije lokalne berze kriptovaluta zbog istraga oko digitalne imovine poslanika Kim Nam-kuka.

Prema izvještaju južnokorejske novinske agencije Yonhap, tim tužilaca iz Kancelarije tužioca južnog okruga Seula izvršio je raciju na mjenjačnicama kriptovaluta Upbit i Bithumb u potrazi za evidencijom transakcija i drugim materijalom.

Kaže se da Kim upravlja svojim novčanicima za digitalnu imovinu na Upbitu i Bithumb-u.

Prepad vlasti odmah je uslijedio nakon Kimove ostavke iz njegove političke stranke 14. maja. Njegov odlazak vezan je za nekoliko optužbi protiv njega zbog navodnih sumnjivih poslova s kriptovalutama dok je radio na zakonu o digitalnoj imovini u maju i novembru 2022. godine.

Prema objavi bivšeg poslanika na Facebooku, on nije želio da “opterećuje” svoje kolege iz stranke kontraverzama oko njegovih kripto poslova. U istom postu je rekao i da su u medijskim izvještajima bile “lažne činjenice” i da će “otkriti istinu”.

Sumnjiva aktivnost

U izvještaju The Korea Timesa od 8. maja izvještava se da je Kim likvidirao preko 4 miliona dolara u kriptovalutama prije nego što je Radna grupa za finansijsku akciju nametnula “Pravilo putovanja”. Kaže se da je Kim podržao nacrt zakona kojim bi se porez na kapitalnu dobit od 20% na kriptovalute odgodio sa 2023. na 2025. godinu.

Kim je navodno tvrdio da nije unovčio svoju digitalnu imovinu, već da ih je prebacio na drugu mjenjačnicu. Poslanik je rekao da nije u obavezi da prijavi takvu aktivnost.

Južnokorejski političar je navodno posjedovao oko 800.000 Wemix kovanica 2021. (4,5 miliona dolara), prema izvještajima Yonhapa.

Kontraverze kripto berze

Bithumb, jedna od berzi u kojoj je Kim navodno imao svoja sredstva, posljednjih mjeseci je pod pomnim nadzorom lokalnih regulatora.

U decembru 2022., najveći izvršni dioničar berze pronađen je mrtav ubrzo nakon što je optužen za pronevjeru i manipulaciju cijenama dionica. Manje od mjesec dana kasnije, Bithumb je bio podvrgnut istrazi regulatora i izvršio je pretres njegovih kancelarija 10. januara.

Vlasti Južne Koreje su 2. februara uhapsile vlasnika berze zbog optužbi za pronevjeru i naloga za njegovo hapšenje, koji je uključivao dodatne optužbe za nepoštovanje dužnosti, manipulaciju tržištem i lažne transakcije.

Obuka Južne Koreje

Svi ovi događaji u Južnoj Koreji dolaze kada su vlasti u zemlji suzbile lokalnu kripto aktivnost.

Dana 24. aprila, Bank of Korea — centralna banka Južne Koreje — dobila je ovlaštenje da otvori istrage o operaterima poslovanja vezanih za kriptovalute. Kao dio ove nove moći, banke će moći tražiti pristup podacima o kripto transakcijama od berzi koje posluju u zemlji.

Dva dana kasnije, zakonodavci su usvojili početnu reviziju prijedloga propisa o kriptovalutama. Ovi novi propisi uključuju relativno oštre preporuke za izricanje kazni i daju Komisiji za finansijske usluge ovlaštenja da istražuje i nadzire svaku aktivnost u vezi sa „digitalnom imovinom“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.