juzna koreja kripto gubitak

Pokušaj suzbijanja kriptovaluta u Južnoj Koreji brisanjem oko 2,6 milijardi u kimchi coinima

Južnokorejski trgovci kriptovalutama spremaju se za moguće gubitke veće od 2,6 milijardi dolara jer će dvije trećine državnih kriptovaluta biti izbrisane regulatornim remontom na jednom od najvećih svjetskih tržišta digitalnih valuta.

Komisija za finansijske usluge, južnokorejski finansijski nadzornik, postavila je rok do 24. septembra da se strane i lokalne berze registruju kao legalne trgovačke platforme, u sklopu napora da se pooštri nadzor nad bujnim kripto sektorom u zemlji.
Ali većina lokalnih berzi se bori da ispuni uslove, pa se očekuje da će skoro 40 od približno 60 kripto operatora u Južnoj Koreji biti ugašeno, tvrde poznavaoci industrije i regulatori.

Južnokorejskim kripto trgovanjem dominiraju četiri velike berze – Upbit, Bithumb, Korbit i Coinone – koje čine više od 90 odsto ukupnog obima trgovanja u zemlji.

Masovno gašenje manjih berzi moglo bi takođe da eliminiše 42 takozvana kimči novčića, alternativne digitalne valute koje kotiraju na lokalnim berzama i kojima se trguje uglavnom u korejskim vonima, prema procjenama Kim Hyoung-joong-a, profesora i šefa Centra za istraživanje kriptovaluta na Korejskom univerzitetu.

Podaci industrije pokazali su da digitalni novčići osim Bitkoina čine oko 90 posto južnokorejske kripto trgovine, ističući visoko spekulativnu prirodu tržišta. FSC je savjetovao berze koje neće ispuniti regulatorne uslove da do petka, 17. septembra, obavijeste svoje klijente o svakom mogućem zatvaranju.

Da bi bile licencirane kao legalna platforma za trgovanje, južnokorejske kripto berze moraju da sarađuju sa lokalnim bankama kako bi klijentima otvorile bankovne račune pod pravim imenom. Ali lokalni zajmodavci su se tome opirali zbog straha da će biti izloženi pranju novca i drugim finansijskim zločinima. Oko 20 berzi je ispunilo neke od regulatornih uslova uspostavljanjem bezbjednosnih sistema za lične podatke i biće im dozvoljeno da nude usluge trgovanja kriptom. Međutim, posmatrači industrije rekli su da će se operateri i dalje boriti za opstanak, s obzirom na ograničenu veličinu svog poslovanja.

Očekuju se veliki gubici investitora sa obustavom trgovanja i zamrzavanjem imovine na mnogim malim berzama, jer zaštita kupaca vjerovatno neće biti prioritet onih berzi koje se suočavaju sa mogućim zatvaranjem“, rekao je Cho Yeon-haeng, predsjednik Korejske federacije potrošača.

kriptovalute juzna koreja

Propisi će takođe uticati na globalne berze koje nude trgovanje vonom. FSC je poslao obavještenje na adrese 27 stranih kripto berzi koje obavljaju poslove za korejske trgovce.

Binance, najveća svjetska kripto berza, prošlog mjeseca obustavila je svoju uslugu trgovanja “von za kripto” kako bi se „proaktivno pridržavala lokalnih propisa“, što je bio prvi takav potez velikog inostranog operatera. Korejski von je treća valuta koja se najviše koristi za trgovanje Bitkoinima, poslije dolara i evra, što čini oko 5 odsto globalnog trgovanja, prema podacima kompanije Coinhills.

Regulatori se nadaju da će remont umanjiti kripto ludnicu u Južnoj Koreji. Mnogi mladi Južnokorejci – koji se suočavaju sa visokom nezaposlenošću i rastućim cijenama stanova – ostali su entuzijastični kupci digitalne imovine, uprkos nestabilnosti valuta.

Bitcoin je ove godine doživio turbulenciju, skočivši na više od 60.000 dolara u aprilu pre nego što je u junu pao na manje od 30.000 dolara. Od tada se oporavio na oko 46.000 dolara, podstaknut rizičnim opkladama zemalja u razvoju, uključujući pionirsko usvajanje digitalne valute u El Salvadoru kao zakonskog sredstva plaćanja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.