Panika u Sjedinjenim Državama – Da li će se kasa uskoro isprazniti?

Kako Sjedinjene Države nastavljau borbu sa kolapsom banaka. Nakon bakrota First Republic Bank čini se da katastrofa tek počinje.

Prema izvještaju objavljenom od strane Wall Street Journal-a, finansijska situacija bi se u Sjedinjenim Državama mogla dodatno narušiti, velikom brzinom, tokom ovog mjeseca.

Sekretar Trezora, Janet Yellen, objavila je da bi država mogla da kasni sa isplatom svog javnog duga do prvog juna ove godine, ukoliko kongres ne podigne limit duga.

Bez podizanja limita od strane kongresa, Sjedinjene Države će kasniti sa plaćanjem po prvi put. Predsjednik Joe Biden će se sastati sa članovima kongresa da bi razgovarali o ovom problemu.

Kašnjenje ove isplate bi moglo obojiti državnu kasu crvenom bojom. Posljedično, situacija se može riješiti samo uzimanjem novih pozajmica. Ovo je situacija na koju su se savremene države navikle ali koja može da bude jako pogubna, pogotovo u vrijeme kada je dolar u većoj opasnosti nego ikada.

Lista zemalja koje se okreću od dolara i traže druge alternative za trgovanje se naglo širi. Za sada vlada Sjedinjenih Država nije ponudila riješenje za ovaj problem i o njemu će se voditi debata sledeće sedmice. Prema Wall Street Journal-u, u skorije vrijeme se neće pronaći adekvatno rješenje.

Kako će kripto reagovati u slučaju bankrota Sjedinjenih Država

Ukoliko Sjedinjene Države bankrotiraju, kripto će vjerovatno doživjeti ekspanziju. Uistinu, ukoliko Bitcoin postane utočište koje je povezano sa zlatom, mnogi amerikanci bi se mogli okrenuti ka kripto investicijama da bi sačuvali svoju ušteđevinu.

Dakle, kriptovalute bi mogle postati alternativni izbor. Ovo je vrijeme u kojem El Salvador ili Bugarska mogu postati najbogatije države, zbog njihovih zaliha Bitcoina. U svakom slučaju, roba kao što je zlato i dalje ostaje ozbiljna konkurencija.

Za sada će Federalne Rezerve podijeliti i svoju alternativu. Ishod bi mogao imati uticaj i na cijenu Bitcoina. Eksperti u ovoj industriji očekuju povećanje kamatnih stopa od 0,25%.

Pouka priče: ekonomija doživljava kolaps ali Bitcoin ne gubi snagu!

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.