darkweb

Darknet hakeri prodaju kripto naloge za samo 30 dolara po komadu

Cijene hakovanih računa za kriptovalute i dalje postižu najviše cijene među hakovanim online računima, prema provajderu sigurnosti podataka na mreži Privacy Affairs.

Sajber kriminalci iz „najmračnijih dijelova“ interneta navodno prodaju hakovane, verifikovane kripto naloge na darknetu po cijeni od samo 30 dolara po komadu.

darkweb 1

Prema istraživačkom radu od 24. aprila koji je izdao onlajn provajder za sigurnost podataka Privacy Affairs – pod nazivom Indeks cijena Dark Weba, sajber kriminalci su prodavali sve vrste informacija o finansijskim računima stečenim prevarom na dark webu.

Cijene nekih od nezakonito provjerenih računa kriptovaluta uključuju:

Ove brojke označavaju značajno povećanje cijena računa plaćenih za istu stvar u 2022. godini, prema podacima iz prošlogodišnjeg izdanja Dark Web Indeksa cijena. U 2022. hakeri su plaćali samo 260 i 250 dolara za verifikovane Kraken i Binance račune.

Hakovani računi se mogu koristiti za ilegalno izbjegavanje mjera poznavanja svog klijenta (KYC) na popularnim berzama.

Kripto računi nisu jedine stavke na listi. Informacije o računu za kreditne kartice sa stanjem do 5.000 dolara prodaju se za samo 110 dolara, dok se podaci za prijavu za onlajn bankovne račune sa stanjem do 2.000 dolara prodaju za 60 dolara.

darkweb 2

Detalji za prijavu na sve vrste naloga na društvenim mrežama su takođe dostupni, uključujući hakovane Facebook, Airbnb i Gmail naloge, počevši od samo 25 dolara po komadu.

U izjavi o ovim šokantnim novim brojkama, istraživač za sigurnost privatnosti Miklos Zoltan rekao je da korisnici interneta moraju biti oprezniji sa svojim ličnim podacima nego ikada prije.

“Ako se neko dočepa vaših finansijskih podataka ili akreditiva na društvenim mrežama, gore navedene cijene su u osnovi onoliko koliko im vrijede”, objasnio je Zoltan.

“Postoji dobra šansa da cijenite ove stvari mnogo više od njih, jer ste za njih samo još jedna adresa za uzeti brz novac.”

Hakovanje računa na popularnim kripto berzama sve je veći problem u industriji.

Nedavno je kupac američke berze kriptovaluta Coinbase podnio tužbu protiv kompanije nakon napada na njegov račun.

Tvrdio je da je izgubio “90% svoje životne ušteđevine” nakon što je postao žrtva zločestog hakovanja poznatog kao “zamjena SIM-a” – gdje prevaranti preuzimaju kontrolu nad telefonskim brojem prevarivši provajdera telekomunikacija da poveže taj broj sa svojom SIM karticom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.