ripple sec

Izvršni direktor Ripplea: Tužba XRP-a će biti riješena do juna, SEC se ponaša “sramotno”

Izvršni direktor Ripplea, Brad Garlinghouse, rekao je da bi tužba kompanije XRP mogla doći do kraja u roku od nekoliko mjeseci.

Izvršni direktor Ripplea, Bred Garlinghaus, očekuje da će dugogodišnji spor kompanije sa Komisijom za berzu hartija od vrijednosti SAD (SEC) biti okončan u roku od nekoliko mjeseci i ostaje uvjeren da će obezbijediti povoljan ishod.

Govoreći za CNBC 18. januara na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, Garlinghouse je rekao da bi ta presuda mogla biti donesena već u junu, sada kada su obe strane potpuno ispunile i u potpunosti izložile svoje argumente pred Okružnim sudom SAD:

“Odluku od sudije očekujemo svakako 2023. godine. Vi zapravo nemate kontrolu nad tim kada sudija donosi svoje odluke. Ali sam optimista da ćemo negdje u narednim mjesecima tamo imati odluku.”

Dok Garlinghouse i investitori vjeruju da će činjenice, zakon i sud na kraju stati na stranu Ripplea, izvršni direktor Ripplea je takođe iskoristio priliku da ismije „neprijatno“ ponašanje SEC-a prikazano tokom tužbe, napominjući:

“Ponašanje SEC-a u nekima situacijama bilo je sramotno meni kao građaninu SAD-a.”

Garlinghouse je takođe tvrdio da je regulator izdao firmu, jer je podnijela tužbu uprkos njihovim naporima da se sastanu s njima u tri odvojena navrata tražeći regulatornu jasnoću:

“Ni jednom mi nisu rekli da misle da bi XRP mogao biti osiguranje. Dakle i da onda kasnije kažete cijelo vrijeme kako ste cijelo vrijeme mislili da je XRP sigurnost samo vam to jednostavno nismo rekli… to ne izgleda kao pravo partnerstvo između javnog i privatnog sektora.”

Napominjući da ishod slučaja takođe ima ogromne implikacije na industriju kriptovaluta, Garlinghouse je ponovio da će se Ripple nagoditi samo ako se jasno stavi do znanja da XRP nije vrijednosni papir.

Međutim, “SEC i Gary Gensler su rekli da on gleda na gotovo sve kriptovalute kao na hartije od vrijednosti,” rekao je Garlinghouse, “tako da to ostavlja vrlo malo prostora u Vennovom dijagramu za poravnanje.”

Garlinghouse je dodao da bi SEC trebao uzeti u obzir neke od zemalja sa više kripto-prijateljskih odnosa koje spajaju “pozitivniju” regulativu koja ne guši inovacije.

Među zemljama koje je pohvalio bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan, Singapur, Švicarska i Velika Britanija.

Tužbu je pokrenuo SEC u decembru 2020. godine, tvrdeći da je Ripple nezakonito prodao svoj XRP token kao neregistrovanu hartiju od vrijednosti.

Ripple je osporio tu tvrdnju, tvrdeći da ona ne predstavlja ugovor o ulaganju prema Howey testu.

Ako se dvije strane ne nagode, okružni sud sa sjedištem u New Yorku ili će donijeti samostalnu odluku ili će stvar staviti pred porotu na suđenje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija,