ripple sec

Ripple će pokrenuti kripto uslugu za finansijske kompanije usred pravne bitke sa SEC-om

Fintech start-up, Ripple, u utorak je rekao da lansira novi proizvod koji omogućava kompanijama koje pružaju finansijske usluge da ponude svojim klijentima mogućnost kupovine i prodaje kriptovaluta.

Kompanija sa sjedištem u San Francisku saopštila je da će funkcija, nazvana Liquidity Hub, omogućiti svojim poslovnim klijentima pristup digitalnoj imovini iz niza izvora, uključujući kreatore tržišta, berze i vanberzansko trziste hartija od vrijednosti.

Klijenti će moći da ponude trgovanje kriptovaluta uključujući bitcoin, ethereum, litecoin, ethereum classic, bitcoin cash i XRP, saopštio je Ripple. Kompanija se takođe nada da će u budućnosti ponuditi i druga digitalna sredstva poput NFT-a ili nezamjenljivih tokena. Ova funkcija je trenutno u fazi pregleda, ali bi trebalo da bude lansirana 2022. godine.

Osnovan 2012. godine, Ripple je blisko povezan sa kriptovalutom XRP. Kompanija plasira XRP finansijskim firmama kao neku vrstu „mosta“ za ubrzavanje međunarodnih plaćanja sa svojom pobudom likvidnosti na zahtjev. Sa skoro 60 milijardi dolara u tokenima u opticaju, XRP je sedma najveća digitalna valuta na svijetu, prema podacima CoinMarketCap-a.

Ripple takođe prodaje platformu pod nazivom RippleNet, uslugu za razmjenu finansijskih poruka koju koriste banke i druge finansijske institucije za slanje novca preko granica. Ripple reklamira svoju ponudu kao konkurent globalnoj međubankarskoj platnoj mreži SWIFT.

Ripple je u borbi sa američkom komisijom za hartije od vrijednosti preko XRP-a. Regulatorni organ tuži kompaniju i izvršne direktore Breda Garlinghausa i Chris Larsen zbog navodnog prikupljanja više od 1,3 milijarde dolara putem neregistrovane ponude hartija od vrijednosti. Ripple se bori protiv tužbe, tvrdeći da XRP ne treba smatrati vrijednosnim papirom.

Kompanija uskače u novu kategoriju proizvoda u trenutku kada je interesovanje za kriptovalute dramatično poraslo. Bitcoin i ether — prva i druga najveća kriptovaluta su ove nedelje dostigli rekordne vrijednosti usred šireg rasta na kripto tržištu.

Cripto je sve više prihvaćen i među mejnstrim kompanijama, jer poput Mastercarda, PayPal-a i Goldman Sachsa sada pružaju podršku za digitalnu imovinu.

Asheesh Birla, generalni direktor RippleNet-a, rekao je da se novi alat kompanije može smatrati „agregatorom za različita mjesta održavanja likvidnosti i pojedinačnih sredstava, kao što je to Google Flights za avio kompanije i letove“.

Proizvod je u izradi skoro dvije godine, rekao je Birla. Ripple je rekao da je njegov prvi korisnik koji koristi uslugu Coinme, operater razmjene bitcoina i bankomata sa sjedištem u SAD.

„Imamo dugu istoriju rada sa finansijskim institucijama, kripto berzama, brokerskim kućama i tvorcima tržišta, od kojih naši poslovni klijenti sada mogu imati direktne koristi“, rekao je Birla za CNBC. „Planiramo da podržimo različita sredstva i imamo planove da se u budućnosti proširimo na više tokenizovanih sredstava kao što je NFT.
Iz Rippla kažu da će takođe ponuditi svojim finansijskim partnerima kreditne linije preko XRP-a kako bi izbjegli da moraju unaprijed finansirati račune za Liquidity Hub.

„Kompanije koje to rade danas moraju da parkiraju obrtna sredstva na berzi dok čekaju da sredstva od aktivnosti tokom vikenda budu deponovana na bankovni račun“, rekao je Birla. „Počeli smo da nudimo ovo kao deo ODL-a i to je jedna od naših najtraženijih funkcija.

Međutim, regulatorna nesigurnost bila je glavna prepreka za kompaniju. Ipak, Ripple kaže da bilježi povećanu aktivnost na drugim tržištima kao što su Japan i UK, sa internacionalnim obimom ODL kripto proizvoda koji je porastao 25 puta od trećeg kvartala 2020.

„Uprkos preprekama u SAD sa SEC-om, naša veza sa kupcima širom svijeta nije usporila“, izjavio je Birla.

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.