ripple grant

Ripple će dati milijardu XRP-a u grantovima za programere

 Prva dva talasa XRPL granta ponudila su 6 miliona dolara finansiranja za 50 projekata otvorenog koda izgrađenih na XRP knjizi.

Ripple (XRP), kompanija koja se bavi tehnologijom plaćanja za preduzeća, planira da dodijeli milijardu XRP u grantovima za programere. Novonajavljeni grant je produžetak programa XRPL Grants kompanije, koji je pokrenut 2021.

Grant za razvojne programere bio bi fokusiran na podsticanje projekata otvorenog koda na XRP knjizi napravljenoj za pomoć pri doznakama preduzeća. Ripple je izgradio snažno uporište u azijsko-pacifičkoj regiji kroz svoju XRPL tehnologiju slanja novca pod nazivom RippleNet

Ripplenet nudi sistem bruto poravnanja u realnom vremenu, razmjenu valuta i mrežu doznaka uz pomoć XRP knjige. Platforma za doznake udružila se sa stotinama banaka kako bi izgradila sopstvenu mrežu plaćanja.

Prema trenutnoj cijeni XRP-a, ukupna vrijednost granta je oko 794 miliona dolara, od čega je firma do sada dodijelila ukupno 6 miliona dolara za preko 50 projekata. Firma bi ponudila finansijsku, tehničku i poslovnu pomoć programerima koji žele da nadgrade XRPL.

Rippleov novi grant za razvojne programere će biti pušten u toku sljedeće decenije. Firma bi sprovela niz kampova za obuku kako bi ohrabrila i uključila programere. Prva dva talasa XRPL granta bila su fokusirana na nezamenljive tokene i federalne bočne lance, dok treći talas ima za cilj da u svoju knjigu  uključi projekte otvorenog koda.

Uprkos trenutnoj tužbi za sigurnost u Sjedinjenim Državama, Ripple je uspio proširiti svoju tehnologiju prekograničnog plaćanja izvan SAD-a.

Tehnologija doznaka Ripple-a postala je prilično popularna u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući svojim prednostima nižih troškova i više trenutnih transakcija od tradicionalnih načina plaćanja. Prema nedavnom izvještaju, Rippleov partner The Clearing House je u pregovorima sa Wells Fargoom o razvoju SWIFT alternative.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.