ce

Vodeće centralizovane berze povećavaju tržišni udio u 2022

„Vrhunske“ berze, kako je rangirano u izveštaju CryptoCompare, povećale su svoj tržišni udio na 96% u februaru 2022.

Vrhunske centralizovane berze kriptovaluta ove su godine dostigle vrhunske vrijednosti udjela na tržištu svih vremena jer se obim trgovanja kriptovalutama konsoliduje na platformama samo nekoliko kompanija od povjerenja.

Ove nazvane „top-tier“ kripto berze povećale su svoj tržišni udio sa 89% u avgustu 2021. na 96% u februaru 2022. godine, prema podacima koje je prikupila analitička kompanija CryptoCompare iz Velike Britanije objavljenim u ponedjeljak.

Firma je analizirala preko 150 aktivnih centralizovanih berzi, rangirajući ih na osnovu sigurnosti, broja raspoloživih sredstava, usklađenosti sa propisima, provjera Know Your Customer i još mnogo toga, rangirajući ih od najviše ocjene AA do najniže F, pri čemu je “najviši nivo” dobio razred B ili više.

Ukupno 78 berzi dobilo je ocjenu „najviši nivo“, pri čemu su Coinbase, Gemini, Bitstamp i Binance jedine četiri dobile najvišu ocjenu AA.

Izvještaj je otkrio da se na berzama najvišeg nivoa trgovalo ukupno 1,5 biliona dolara u februaru 2022. u poređenju sa 62 milijarde dolara na berzama “nižeg nivoa”.

tvrdi da ova metrika pokazuje da „i maloprodajni i profesionalni trgovci prelaze na berze sa nižim rizikom“.

Konsolidacija berzi se desila i kroz zatvaranje berze i akvizicije sa drugih, većih berzi. Vrhunske kripto berze koje žele ekspanziju u inostranstvu ponekad kupuju već licencirane manje berze koje rade u zemlji, kao što je bio slučaj sa FTX-ovom akvizicijom japanske berze Liquid Group 2. februara 2022.

Firma je objavila da su od juna 2019. godine zatvorene 54 berze zbog nekonkurentnosti na tržištu, što je izazvalo dalju konsolidaciju korisnika na berze najvišeg ranga. Uz to, zbog kineskog napada na kriptovalute zatvoreno je šest kineskih berzi, a analitičari dodaju:

“Kao što smo vidjeli, količine su se počele koncentrisati među berzama najvišeg nivoa, a to je trend koji će se nastaviti i u budućnosti. Kako industrija sazrijeva, očekujemo da će postojati oligopol berzi koji će dominirati obimom trgovanja jer se njihova privlačenja ubrzavaju, a manji igrači zaostaju.”

Izvještaj je iznio neke izazove koji su pred industrijom razmjene kriptovaluta, naglašavajući politički pritisak koji se vrši na berze da provedu ruske sankcije kao oblast u kojoj bi moglo biti više akcije.

„Iako su mnoge berze odolile ovom pritisku“, napisali su analitičari, „ovaj politički faktor je važan rizik koji treba uzeti u obzir za budućnost razmjena“.

Kretanje korisnika kriptovaluta koji preferiraju samostalni nadzor nad imovinom takođe je bio problem označen u izvještaju. “Mantra ‘ne vaši ključevi, ne vaši novčići’ postaje sve jača usred političkog pritiska na berze”, navodi se u izvještaju, prije nego što se dodaje da je to “pokret koji bi mogao ometati poslovni model razmjena”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.