banke 1

Banke imaju ‘veliki problem’ zahvaljujući kriptovalutama

Kriptovaluta je prvobitno stvorena da bi zaobišla stare institucije – i banke se možda konačno osjećaju uznemirene, rekla je izvršna direktorica Ark Investa Cathie Wood.

Poznata po svojoj visokorizičnoj strategiji visoke nagrade, Wood je rekla za CNBC-ov “Crypto World” u petak da bi količina interesa koju investitori pokazuju za DeFi, ili aplikacije za decentralizovane finansije, mogla ugroziti tradicionalni svijet bankarstva. Došlo je do “promjene udjela” kada su u pitanju krediti u DeFi-ju, rekla je ona.

“Banke imaju veliki problem”, rekla je Wood na konferenciji Bitcoin 2022 koja se trenutno održava u Majamiju. “Oni gube talenat zbog kriptovalute, pa moraju povećati plate da bi privukli talente, a gube posao od DeFi-ja. Pozajmljivanje i štednja – dosta toga se trenutno dešava u DeFi-ju.”

Decentralizovane finansije su krovni pojam za različite finansijske proizvode i usluge koje su ravnopravne, izgrađene na blockchainu, i eliminišu potrebu za tradicionalnim institucijama koje su istorijski pružale pristup tim uslugama.

Političke institucije su još jedan dio establišmenta koji počinje reagovati na kripto na pozitivniji način, rekla je Wood.

“Ono što vidimo je 180 stepeni drugačije danas nego prije godinu dana”, rekla je.

Primijetila je promjenu stava američke ministrice finansija Janet Yellen, koja je ranije izrazila zabrinutost za kriptovalute, nesklonu potencijalnim ekološkim problemima i riziku od nezakonitih aktivnosti.

„Sjećam se da su me tada pitali i ja sam u suštini rekla da Janet Yellen nije izučavala tehnologiju i da nije proučavala instrumente nove klase imovine. Pa, čini se ipak da u međuvremenu malo i jeste”, rekao je Wood.

Ark je bio prvi menadžer javne imovine koji je postao izložen bitcoinu, u septembru 2015. Wood je rekla da kompanija i dalje vidi da će cijena bitcoina porasti na milion dolara do 2030. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.