base

Base dostiže porast ukupne zaključane vrijednosti od 4 milijarde dolara i nadmašuje Ethereum i Arbitrum

 

Coinbaseova mreža sloja 2 Base je bila jedna od pet najboljih Ethereum slojeva 2 koji je vidio povećanje vrijednosti u posljednjih sedam dana.
Base je doživjela porast ukupne zaključane vrijednosti (TVL) za preko 13,2% u protekloj sedmici i premašila 4 milijarde dolara po prvi put jer su njene 30-dnevne transakcije nadmašile Ethereum i njegovog najvećeg rivala Arbitrum.

Podaci L2BEAT ažurirani 7. aprila pokazuju da je ukupan TVL Base iznosio 4,15 milijardi dolara, uključujući 1,45 milijardi dolara kanonski premoštene vrijednosti — sredstva zaključana na Ethereumu kako bi bila predstavljena na Baseu — i 2,7 milijardi dolara u izvorno iskovanoj imovini.

Base je treći najveći Ethereumov sloj 2  pobeđujući četvrtoplasiranog rivala Blast za oko 1,4 milijarde dolara i 3,5 milijardi dolara iza drugoplasiranog Optimizma i 14,6 milijardi dolara iza lidera Arbitrum.

base1
Ukupni TVL grafikon baze s podjelom između premoštenih fondova (ljubičasta) i izvorno iskovanih (ružičasta). Izvor: L2BEAT

Base je jedini sloj 2 od prvih 5 TVL-a koji je ostvario porast u protekloj sedmici. Starknet je zabilježio najveći TVL gubitak od 10,2%, dok je Optimism pao 9,1%, Arbitrum je pao 5,5%, a Blast 2,4%.

Prosječne dnevne transakcije u sekundi (TPS) Base skočile su za 29,7% tokom sedmice i tokom proteklog dana u prosjeku su iznosile 35,19 TPS – više od kombinovanog TPS-a sloja 2 Arbitrum i Ethereum, koji je imao rezultate od 16,61 i 13,91.
U međuvremenu, Base je bio jedan od glavnih korisnika nedavne aktivnosti memecoina. Baza na kojoj je tržišna kapitalizacija meme tokena dostigla preko 1,6 milijardi dolara, što je skok od preko 13% u odnosu na zadnji dan, prema CoinGecko.

base2
Baseov TPS (crveni) je konstantno nadmašio Ethereumov (plavi) u dvije sedmice. Izvor: L2BEAT

Popularnost Basea je, međutim, privukla i prevarante, jer je mreža zabilježila 18 puta porast uspješnih phishing prevara od januara do marta – sa 3,35 miliona dolara ukradenih prošlog mjeseca.

Ethereum je usredotočio svoje razvojne napore na poboljšanje sposobnosti blockchaina da obrađuje podatke o transakcijama sloja 2, kao što je primjer njegovog ažuriranja Dencun od 13. marta, koje je smanjilo naknade za transakcije sloja 2.

U međuvremenu, sloj 2 kao što je Base mogao bi još više dobiti na Ethereumovim nedostacima, a analitičar VanEck procjenjuju da bi ekosistem skaliranja mreže dostigao tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara do 2030. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.