mozzila

Bez Bitcoina: Mozilla će prihvatiti samo kripto donacije Proof of Stake

Kompanija je odlučila da ponovo počne da prihvata PoS kriptovalute nakon što su je protesti protiv bitcoina primorali da obustavi takve donacije ranije ove godine.

Kompanija koja stoji iza Firefox internet pretraživača Mozilla pokušava da umiri svoju ekološki osviještenu zajednicu prihvatanjem samo Proof-of-Stake (PoS) kripto donacija.

Kompanija je prvobitno zaustavila sve kripto donacije u januaru, ali ih je sada ponovo otvorila nakon perioda pregleda kako bi procijenila osjećaje zajednice i sprovela istraživanje o korištenju kripto energije.

Ažuriranje naše politike o prihvatanju donacija kriptovalutama.

 

Pogrešili smo, čuli smo vas i evoluirali smo. https://t.co/0bSThVJsCC

— Mozilla (@mozilla) 7. aprila 2022

 

PoS blockchaini troše manje od 1% električne energije u odnosu na Bitcoin, iako se međusobno razlikuju u efikasnosti, što je prikazano u februarskom izvještaju.

Mozilla je na blogu objavila da je nakon pregleda promijenila politiku donacija kako bi bila u skladu sa svojim “klimatskim obavezama”. Tu se navodi da: „Mozilla više neće prihvatati kriptovalute ‘Proof-of-Work’, koje su energetski intenzivnije.

“Kriptovalute dokazane radom mogu značajno povećati naš otisak stakleničkih plinova zbog svoje energetski intenzivne prirode.”

Kompanija je takođe rekla da je taj potez napravljen na osnovu njenih samonametnutih klimatskih obaveza iz januara 2021. kojima je cilj da „značajno smanji naš otisak gasova staklene bašte iz godine u godinu“ dok ne postane ugljično neutralan.

“Odluka Mozille da ne prihvati donacije Proof-of-Work osigurava da naše aktivnosti prikupljanja sredstava ostanu u skladu s našim obavezama u pogledu emisija.”

Odbijanjem svih kriptovaluta koje nisu PoS, Mozilla blokira i Bitcoin (BTC), najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji, i Ethereum (ETH) – barem dok se spajanje ne dogodi u narednim mjesecima i taj blockchain ne usvoji PoS.

Mozilla je navela da će objaviti listu prihvaćenih kriptovaluta do kraja drugog kvartala 2022. Neki izvorni novčići iz najpopularnijih PoS lanaca uključuju BNB Chain (BNB), Solana (SOL) i Avalanche (AVAX).

Među protivnicima Mozilline nove politike kripto donacija bio je i osnivač Mozille, Jamie Zawinski. On je 4. januara tvitovao da bi oni u Mozilli koji su saučesnici u prihvatanju bitcoina „trebalo da se veoma stide“ da budu partneri sa „planetom koja spaljuje ponzi prevarante“. Zawinski je prestao da radi u Mozilli 1999. godine.

Direktor digitalne strategije u američkoj investicijskoj firmi VanEck Gabor Gurbacs imao je oštre kritike zbog odluke Mozille da blokira donacije Bitcoina. U tvitu od 12. aprila, nazvao je ovaj potez “pogrešnim i signalizirajućim”, dodajući da je “Bitcoin jedna od najzelenijih industrija.”

mozzila 1

mozzila 2

Dok Bitcoin godišnje troši oko 204,5 teravat sati (TWh) energije prema podacima istraživača blockchain-a iz Digiconomista, stvarni učinak na klimu je mnogo sporniji. Zagovornici osporavaju da rudari koji osiguravaju mrežu pomažu u jačanju energetskih mreža i poboljšanju efikasnosti ugljika, dok se same operacije sve više prebacuju na obnovljivu energiju.

Kako je prošlog mjeseca objavio Cointelegraph, fleksibilni centri baza podataka se mogu koristiti za rudarenje bitcoina. Ovi centri se mogu prebacivati ​​između zelene energije koju sami generišu i uključivanja u javnu mrežu kako bi se smanjio ukupni uticaj na okoliš i stres na javnu energetsku mrežu.

Kompanija za skladištenje kriptovaluta Blockstream i kompanija za razvoj Bitcoina Block Inc Jacka Dorseya objavili su 8. aprila da će sarađivati ​​s Teslom Elona Muska na izgradnji postrojenja za rudarenje BTC-a na solarni pogon u Teksasu, novog žarišta operacija iskopavanja čiste energije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.