odrzivi bitcoin

Održivi Bitcoin majner koristi otpadnu toplotu za sušenje drveta

Ne samo da se jedan norveški Bitcoin rudar može pohvaliti statistikom o 99% obnovljive energije, već čak koristi otpadnu toplinu za sušenje drveta i, uskoro, morskih algi.

Norveška je bastion za upravljanje obnovljivom energijom u Evropi. Čak 99% energije u Norveškoj dolazi iz hidroenergije, dok mreža često uživa višak zelene energije.

Ali, za najveći norveški data centar i Bitcoin (BTC) rudar, Kryptovault, korištenje obnovljive hidroenergije za pokušaj rješavanja valjanih Bitcoin blokova nije bilo dovoljno.

U operaciji rudarenja Bitcoina Honefoss, čiji su je zaposleni prikladno nazvali „Katedrala“ zbog njenog ogromnog i pećinskog prostranstva, vrući vazduh koji stvaraju Bitcoin rudarske platforme se reciklira i koristi za sušenje isjeckanih trupaca.

Kjetil Hove Pettersen, izvršni direktor Kryptovaulta, rekao je za Cointelegraph da je Norveška “idealna lokacija za rudarstvo” i da će, uz operaciju sušenja trupaca, u prvoj polovini 2022. započeti i operacije sušenja morskih algi.

Prema Pettersenu, Norveška ima mnogo „zarobljene“ energije, što ukazuje na mnogo veću proizvodnju u odnosu na potrošnju, kao i ograničen kapacitet za prenos viška energije:

“To znači vrlo niske cijene energije i tu zarobljenu energiju možemo ‘spasiti’ umjesto da je pustimo da propadne.”
Čini se da povlačenje subvencija za električnu energiju sa farmi za rudarenje Bitcoina 2018. nije uticalo na status ove skandinavske zemlje kao tražene destinacije za rudarenje kriptovalute.

Novine Guardian, koje obično tvrde da je Bitcoin rudarska energija-FUD (Fear, Uncertainty and Doubt – Strah, Nesigurnost i Sumnja) promijenile su priču dok su izvještavale o Kryptovaultovoj operaciji. Članak se bavio pitanjem „Može li Bitcoin biti održiv?“

Svein Bjerke, generalni direktor drvne kompanije koja dobija trupce, odgovorio je na to pitanje. U video snimku, Bjerke je rekao da je sušenje drveta otpadnom toplotom iz rudarenja Bitcoina „naprijateljskiji način za okolinu da se ovo uradi“.

Štaviše, sekundarne prednosti rudarenja Bitcoina šire se ne samo na okolinu. Vremenom, kupci Honefoss mreže su zapravo u boljem položaju zbog prisustva Kryptovaultovog procesa koji je gladan energije.

Mrežne naknade – poput drveća – se hakuju iz godine u godinu jer se ukupna potrošnja energije u lokalnom području povećava. Što se više energije koristi, to više cijene padaju na duži rok. Kompanija procjenjuje da je oko 2 miliona eura ušteđeno zbog “postojanja Kryptovaulta u našoj mreži”.

Bez obzira na to, put do rudarenja 100% zelenog i obnovljivog Bitcoina nije bio lak. Rudari u Norveškoj se suočavaju sa brojnim izazovima, uključujući:

„Projektne i inžinjerske perspektive za finansijske izazove, uključujući banke, poreze i usklađenost sa propisima. Samo korak prema otvaranju bankovnog računa kada radite u ovoj industriji danas može biti veliki izazov.”
Malo je vjerovatno da će ovo ometati Kryptovaultovu viziju da transformiše čistu energiju u Satoshi. Pettersen je rekao da “ne može smisliti nijedan bolji slučaj industrijske upotrebe energije od onoga što radimo”.

Na pitanje od strane Cointelegrapha da li bi Kryptovault razmislio o rudarenju drugih kriptovaluta u budućnosti, Pettersen se našalio: “Za nas je Bitcoin naziv igre.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.