stacks 1

Predstavljamo vam Stacks (STX)

Šta je Stacks (STX)?

Stacks predstavlja rješenje sloja 1, koje je dizajnirano da donese pametne ugovore i decentralizovane aplikacije na Bitcoin. Ovi pametni ugovori se donose na Bitcoin bez mijenjanja bilo koje njegove karakteristike koja ga čini tako moćnim, uključujući bezbijednost i stabilnost.

Ove decentralizovane aplikacije su otvorene i modularne, što znači da developeri mogu, jedni drugima, konstantno nadograđivati aplikacije, što inače nije moguće kod klasičnih aplikacija. Pošto Stacks koristi Bitcoin kao podlogu, sve što se desi na mreži, poravnava se na najupotrebljivijem i argumentovano najbezbijednijem blockchain-u u upotrebi, Bitcoin-u.

Ovu platformu pokreće Stacks token (STX), koji se koristi za omogućavanje i izvršavanje pametnih ugovora, procesuiranje transakcija i registraciju nove digitalne imovine, na Stacks 2.0 blockchainu.

Platforma je ranije poznata kao Blockstacks, ali je preimenovana u Stacks 2020. godine u četvrtom kvartalu, da „razdvoji ekosistem i projekte otvorenog koda, od Blockstacks PBC“, kompanije koja je origianlno izgradila ovaj protokol. Stacks 2.0 glavna mreža je pokrenuta u januaru 2021. godine.

 Ko su osnivači Stacks-a?

Stacks je inicijalno osnovan od nekoliko kompanija sa ulagačkim kapitalom, uključujući Y Combinator, Digital Currency Group i Winklevoss Capital. Razvijena je od strane Blockcstacks PBC, čije je sjedište u New York-u.
Blockstacks sada posluje pod imenom Hiro Systems PBC i pridružio se velikom broju kompanija koje grade na Stacks platformi.

Blockstacks PBC je osnovao Muneeb Ali i Ryan Shea. Nakon diplomiranja i doktoriranja računarskih nauka na Princeton univerzitetu, Muneeb Ali postaje saosnivač Stacks-a, 2013. godine. I danas radi na ovoj platformi kao izvršni direktor u Hiro Systems PBC.

Drugi saosnivač, Ryan Shea, bio je izvršni direktor od 2013-2018. godine, nakon čega je napustio projekat, u potrazi za drugim poduhvatima, uključujući saosnivanje novog tehnološkog startup-a, koje trenutno radi u tajnosti. Prije njegove uloge u Stacks-u, Shea je radio kao softverski inženjer.

Šta Stacks čini jedinstvenim?

Cilj Stacks-a je da uzme ono što Bitcoin čini tako moćnim i da tome da dodatnu funkcionalnost, bez potrebe za forkom ili promjenom originalnog Bictoin blockchain-a.

Ovo radi tako što se direktno povezuje na Bitcoin blockchain, putem protokola konsenzus mehanizma, sa dokazom o transferu (proof-of-transfer POX), koji rudarima plaća BTC da rudare nove Stacks (STX) tokene. Štaviše, imaoci STX tokena mogu slagati (ne ulagati) svoje tokene, da bi kao nagradu zarađivali Bitcoin.

Stacks je uveo novi programski jezik, za programiranje pametnih ugovora, koji se zove Clarity, a dizajniran je da bude i bezbijedan i jednostavan za programiranje, zahvaljujući svojoj nedvosmislenoj sintaksi. Ovaj programski jezik, orijentisan na pametne ugovore, takođe se koristi u Algorand (ALGO) blockchainu.

Kako je Stacks mreža obezbijeđena?

Stacks koristi Bitcoin kao osnovni sloj. Kao blockchain orijentisan na dokaz o radu (proof-of-work), da bi zaštitio mrežu od napada, Bitcoin koristi kombinovani napor nekoliko hiljada rudara i nodova, čineći podrivanje mreže računski i ekonomski neizvodljivim.

Na sve ovo, Stacks uvod svoj model konsenzusa, poznat kao dokaz o transferu (proof-of-transfer) POX, koji predstavlja novi rudarski mehanizam, koji daje rudarima BTC kao naknadu za rudarenje STX – efikasno podižući bezbijednost Stacks blockchain-a, korištenjem Bitcoin-a.

Gdje možete kupiti Stacks (STX)?

Stacks token možete kupiti na kripto berzama: Binance, Coinbase Exchange, KuCoin, Gate.io i mnogim drugim kripto berzama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.