binance

Binance neće blokirati Ruske naloge uprkos zahtjevima iz Ukrajine

Binance je objavio da će blokirati naloge Ruskih individualaca koji su sankcionisani, ali da neće „unilateralno“ zamrznuti naloge svim ruskim korisnicima.

Komentar je došao nakon što je zamjenik ukrajinskog Premijera pozvao ovu kripto berzu da blokira sve ruske korisničke naloge.

„Nećemo unilateralno zamrznuti milione nedužnih korisničkih naloga,“ izjavio je za CNBC, portparol Binance-a, najveće kripto berze na svijetu.

„Svrha kriptovaluta jeste da obezbijede veću finansijsku slobodu za ljude, širom svijeta. Kada bi odlučili da unilateralno zabranite ljudima, da pristupe svojim kripto sredstvima, bilo bi isto kao da udarite šamar razlogu postojanja kriptovaluta.“

U nedelju, Mykhailo Fedorov, zamjenik Premijera Ukrajine, zatražio je od vodećih berzi da blokiraju adrese ruskih korisnika.

„Od velikog je značaja da se zamrznu, ne samo adrese povezane sa ruskim i bjeloruskim političarima, nego i da se sabotiraju obični korisnici,“ Fedorov je objavio u tvitu.

Bjelorusija je saveznik Rusije.

Rusija nastavlja da napada veće gradove širom Ukrajine, ali se vjeruje da su oružane snage uspjele da odbiju Ruske napade.

Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija su odgovorile sankcijama, ciljajući ruske banke, uski krug ruskog predsjednika Vladimira Putina i njega lično. Kao rezultat, ruska Rublja je potonula.

Binance je odgovorio da „preduzima neophodne korake, da bi osigurali poštovanje sankcija prema onima kojima su nametnute, dok istovremeno minimiziraju uticaj na nedužne korisnike.“

„Ukoliko međunarodna zajednica proširi ove sankcije, mi ćemo ih takođe proširiti,“ potrparol ove kompanije je dodao.

Iz Binance-a su rekli da će blokirati račune svih pojedinaca koji su na listi sankcija, „osiguravajući da se iste poštuju u potpunosti.“

CNBC se obratio i drugim vodećim kripto berzama, sa pitanjem da li će oni zamrznuti račune ruskih korisnika, ali još uvijek se čeka odgovor.

Jesse Powell, CEO Kraken-a, još jedne vodeće kripto berze, u ponedeljak je objavio na tviteru „ne možemo zamrznuti račune naših ruskih klijenata, bez zakonskog zahtjeva da to učinimo.“

binance 2

KuCoin, još jedna kripto berza, rekla je za CNBC, da neće zamrznuti račune ruskih korisnika.

„Kao neutralna platforma, nećemo zamrznuti račun bilo kog korisnika, iz bilo koje države, bez zakonskog zahtjeva da to učinimo. I u ovim teškim vremenima, radnje koje povećavaju tenziju uticaja na prava nevinih ljudi, ne bi trebale biti ohrabrivane,“ rekao je Johnny Lyu, CEO KuCoin-a, za CNBC.

Međutim, Dmarket, platforma koja dozvoljava ljudima da trguju virtuelnim stvarima u igricama, je objavila da je prekinula „sve veze sa Rusijom i Bjelorusijom zbog invazije na Ukrajinu,“ u izjavi na tviteru.

Ova kompanija je rekla da je korisnicima iz Rusije i Bjelorusije zabranjeno registrovanje na Dmarket i da su računi korisnika iz ovih država zamrznuti. Ruska Rublja je uklonjena sa platforme, prema Dmarket-u, koja je sebe nazvala „Ukrainian-born startup.“

binance 3

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.