binance us

Binance.US će kupiti Voyager Digital imovinu za 1 milijardu dolara

Ranije je FTX US bio najveći ponuđač za imovinu kompanije, sa ponudom od 1,4 milijarde dolara.

Prema novom saopštenju za javnost objavljenom 19. decembra, mjenjačnica kriptovaluta Binance.US kupiće imovinu bankrotiranog kripto zajmodavca Voyager Digital za 1 milijarde dolara. Nakon pregleda strateških opcija, kompanija je rekla da je Binance.US predstavljao “najvišu i najbolju ponudu za svoju imovinu”.

Ponuda od 1 milijarde dolara sastoji se od fer tržišne vrijednosti Voyagerovog portfolia kriptovaluta na datum koji će biti određen u budućnosti, zajedno sa dodatnom naknadom u iznosu od 20 miliona dolara dodatne vrijednosti.

“Potraživanja kompanije prema Three Arrows Capitalu ostaju u stečajnoj masi, a buduća naplata ovih i drugih neotpuštenih potraživanja biće raspoređena na povjerioce imovine. Ponuda Binance.US ima za cilj da vrati kriptovalute kupcima, u skladu sa isplatama koje je odobrio sud i kao i mogućnostima platforme.”

Ugovor bi trebao biti zatvoren do 18. aprila 2023. Binance je pristao da u dobroj namjeri položi depozit od 10 miliona dolara i nadoknadiće Voyageru određene troškove do maksimalno 15 miliona dolara. Predsjedavajući stečajni sud će održati ročište za odobravanje kupoprodajnog ugovora 5. januara 2023. Osim toga, prodaja podliježe glasanju povjerilaca i drugim uobičajenim uslovima zatvaranja.

Voyager je pauzirao povlačenje sredstava u julu i podnio zahtjev za bankrot zbog problema s likvidnošću koji su nastali zbog njegove izloženosti neplaćanju kredita od 650 miliona dolara od ugašenog hedž fonda Three Arrows Capital. Ranije smo objavili, u oktobru, da je problematična berza kriptovaluta FTX US osigurala ponudu za imovinu Voyagera za 1,4 milijarde dolara. Prethodni ugovor je omogućio da se prvorazredna potraživanja isplate u potpunosti i omogućio neobezbjeđenim povjeriocima da povrate približno 72% vrijednosti svojih računa.

U objavi na Twitteru od 20. decembra, Voyagerov komitet neobezbjeđenih povjerilaca rekao je da vjeruje da ponuda Binance.US “izgleda kao najbolja transakcija u ovom trenutku”, iako se “još uvijek procjenjuje” s obzirom na ograničen vremenski okvir za tu odluku — nakon što je tek 8. decembra bio upoznat sa namjerom Voyagera da prihvati ponudu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija