down btc

Bitcoin “obrisao” skoro nedelju dana dobitka za 20 minuta, pada ispod 41 hiljade dolara

 

Cijena bitcoina je iznenada pala za 6,5% i 11. decembra pala ispod 41.000 dolara, izbrisavši oko pet dana rasta.
Cijena Bitcoina je nakratko pala ispod 41.000 dolara 11. decembra u 2:15 UTC, nakon iznenadnog pada od 6,5% sa 43.357 dolara na čak 40.659 dolara u rasponu od 20 minuta.

U vrijeme objavljivanja, Bitcoin se lagano trgovao na 41.960 dolara po podacima TradingView.

down btc1
Bitkoin je nakratko pao za 6,5% na 40.659 dolara prije nego što se vratio nešto ispod 42.000 dolara. Izvor: TradingView

Eter ETH, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, takođe je doživjela nagli pad, Ethereum je pao za više od 8,9% u istom vremenskom periodu. Cijena ETH-a se od tada stabilizovala i trguje se za 2.233 dolara, što je pad od 5,3% na dan.

Ostala kripto sredstva s velikim kapitalom, uključujući Binance Coin BNB, Ripple XRP i Solana SOL, takođe su zabilježila gubitke.

Prema podacima CoinGlass-a, kratak pad doveo je do likvidacije dugih pozicija u vrijednosti od više od 270 miliona dolara. Pad je takođe izbrisao oko 1,2 milijarde dolara otvorenih kamata na BTC, i trenutno iznosi oko 17,9 milijardi dolara.
Bitcoin briše skoro nedelju dana dobitka za 20 minuta, pada ispod 41 hiljada dolara.
Povlačenje označava najveći jednodnevni pad za Bitcoin u više od mjesec dana, s tim da je imovina porasla za više od 12% u posljednjih 30 dana.

Međutim, Bitcoin je ojačao više od 150% od 1. januara ove godine. Trend rasta je prvenstveno vođen očekivanjem da će SEC Sjedinjenih Država odobriti nekoliko promptno bitcoin fondova kojima se trguje na berzi (ETF), omogućavajući velikim institucijama da po prvi put steknu značajnu izloženost imovini.

Porastu bitcoina dodala su i šira očekivanja tržišta da će Federalne rezerve Sjedinjenih Država početi s smanjivanjem kamatnih stopa sredinom sljedeće godine.

Investitori se takođe pripremaju za sljedeću rundu podataka o inflaciji, kao i za posljednji ovogodišnji sastanak FOMC-a, pri čemu većina analitičara očekuje poboljšanja bazne inflacije i klade se da će Federalne rezerve zadržati stope na kojima su sada.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.