The-Federal-Reserve-Confirms-That-Theyre-Exploring-a-CBDC

Američki kongresmen predstavio nacrt zakona kojim se zabranjuje Federalnim Rezervama stvaranje CBDC-a

 

Američki kongresmen Tom Emmer uvodi novi zakon kojim se zabranjuje FED-u da kreira digitalnu valutu Centralne banke ili CBDC.

Državni zakon Centralne banke protiv nadzora digitalne valute osigurao bi provjeru neizabranih birokrata i osigurao da politika digitalne valute Sjedinjenih Država podržava vrijednosti „privatnosti, individualnog suvereniteta i konkurentnosti slobodnog tržišta“, prema ovom kongresmenu.

Ako nije otvoren, bez dopuštenja i privatan – poput gotovine – CBDC nije ništa više od nadzornog alata koji može ugroziti američki način života.”

Većina zemalja širom svijeta je istražila ili je već započela uspostavljanje vlastitog CBDC-a. Međutim, SAD su relativno podijeljene oko ove ideje, kao i industrije kriptovaluta u cjelini.

Kongresmen strahuje da bi pravo na finansijsku privatnost Amerikanaca moglo biti ugroženo stvaranjem BCDC-a. On “udara” administrativnu državu koja pokušava da uzme budućnost kriptovaluta iz ruku ljudi. CBDC bi imao “neometan uvid u finansijske podatke Amerikanaca”, za razliku od fizičkog američkog dolara. Nejasno je da li će zakon o zabrani FED-u da stvara CBDC biti odmah usvojen.

cbdc1

Michael Barr, potpredsjednik za nadzor Federalnih rezervi, potvrdio je da SAD možda neće uskoro pokrenuti CBDC valutu. Centralna banka je “daleko” od odluke da li će izdati CBDC valutu, kaže potpredsjednik.

S druge strane, FED je aktivno istraživao CBDC kroz javne novine, tehnološke eksperimente i ograničene pilot programe. Dakle, iako je američki CBDC i dalje moguć, možda je još uvijek daleko.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.