Američki Fed pojačava nadzor nad angažmanom banaka u kripto firmama

 

Ograničenja navedena u novom programu Federalnih rezervi pružaju dodatne mjere u odnosu na prvobitnu izjavu o politici koja je iznesena u januaru.

Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država proširuju opseg svog programa nadzora koji nadgleda američke banke koje se bave industrijom kriptovaluta i blockchain-a.

Upravni odbor Federalnih rezervi objavio je od 8. avgusta Program nadzora novih aktivnosti koji ima za cilj da ograniči određene aktivnosti vezane za kriptovalute i omogući pravedniji teren za banke uključene u servisiranje industrije digitalne imovine.

Program je dodatna mjera Političkoj izjavi Odbora od 27. januara koja ima za cilj osigurati da sve banke pod nadzorom Fed-a podliježu istim ograničenjima vezanim za kriptovalute.

fed1

Aktivnosti regulisane programom uključuju čuvanje, pozajmljivanje, trgovanje, izdavanje ili distribuciju kriptovaluta uključujući stabilne coine.

Pružanje bankarske infrastrukture firmama za digitalnu imovinu ili rad s kompanijama koje koriste tehnologije distribuirane knjige takođe je regulisano, navodi se u pismu Odbora.

Fed je rekao da je cilj novog programa aktivnosti balansirati finansijske inovacije sa odgovarajućim praksama i rizicima upravljanja kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost bankarskog sistema.

Registrovane banke uključene u program „baziranog na riziku“ mogu biti predmet ispitivanja od strane Fed odbora koji će procijeniti da li su nove aktivnosti u skladu s njegovim politikama i američkim zakonima.

Politike se primjenjuju i na osigurane i na neosigurane banke u SAD-u koje nadgleda Odbor.

Dok program nastoji osigurati stroži nadzor nad američkim bankama, Federalne rezerve impliciraju da ne obeshrabruju državne banke da prekinu veze s industrijom, vjerojatno misleći na sektor kompanija za digitalnu imovinu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.