sec

Prijedlozi zakona prošli kongresni komitet – “ogromna pobjeda”  za američki kripto

Komitet za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država usvojio je dva prijedloga zakona o kripto regulativi, koji bi konačno mogli pružiti prijeko potrebnu regulatornu jasnoću.

Ključni odbor odobrio je dva zakona koji bi konačno mogli pružiti određenu regulatornu jasnoću kripto firmama – uključujući pojašnjenje razlika u nadležnostima između američkih regulatora za vrijednosne papire i robe.

Dana 26. jula, većina američkih zakonodavaca glasala je za Zakon o finansijskim inovacijama i tehnologiji za 21. vijek, kao i za Zakon o regulatornoj sigurnosti blokova.

Komitet za finansijske usluge Predstavničkog doma odobrio je Zakon o finansijskim inovacijama i tehnologiji za 21. vijek sa 35-15 glasova koji će uspostaviti pravila za kripto firme o tome kada se registrovati kod Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) ili Komisije za vrijednosne papire ( SEC).

sed1

Republikanski zakon takođe navodi proces za firme da potvrde kod SEC-a da su njihovi projekti adekvatno decentralizovani što bi im omogućilo da registruju digitalnu imovinu kao digitalnu robu kod CFTC-a.

Republikanski kongresmen, French Hill, koji je i potpredsjednik Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma, rekao je da je ponosan što je zakon prešao prvu prepreku i što ga je odbor usvojio uz dvostranačku podršku.

Izradili smo značajno zakonodavstvo koje uspostavlja snažnu zaštitu potrošača i jasna pravila puta za učesnike na tržištu, a istovremeno zadržava inovacije u Sjedinjenim Državama.”

U međuvremenu, dvostranački “Blockchain Regulatory Certainty Act” koji predvode republikanski kongresmen Tom Emmer i demokratski kongresmen Darren Soto, ima za cilj postaviti smjernice koje uklanjaju prepreke i zahtjeve za “blockchain programere i pružaoce usluga” kao što su rudari, pružatelji usluga s više potpisa i platforme decentralizovanih finansija (DeFi).

Republikanski predstavnik Tom Emmer pohvalio je donošenje Zakona o regulatornoj sigurnosti blokova kao “ogromnu pobjedu” za Sjedinjene Države.

Emmer je objasnio da se Zakon o regulatornoj sigurnosti u blockchainu” posebno bavi onim što se entiteti povezani s blockchainom kvalifikuju kao prenosioci novca” u Sjedinjenim Državama. Ako bude usvojen u Predstavničkom domu, zakon će “razjasniti stvari tako što će potvrditi blockchain zajednici da, ako ne čuvate sredstva klijenata, niste prenosilac novca”, dodao je Emmer.

Uprkos usvajanju ovih zakona, određeni broj republikanaca i demokrata odbio je da podrži još jedan predloženi zakon, nazvan Zakon o strukturi tržišta digitalne imovine.

Demokratska zastupnica Maxine Waters osudila je nacrt zakona zbog toga što je previše slušao pozive kripto industrije i ignorisao regulatorne smjernice SEC-a.

“Kao što sam već rekla, ne moramo izmišljati nove regulatorne strukture samo zato što kripto kompanije odbijaju da poštuju pravila puta. Naši zakoni o vrijednosnim papirima štitili su investitore i penzionere 90 godina, istovremeno podržavajući stvaranje kapitala i olakšavajući inovacije”, rekla je Rep. Waters.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.