brazil

Brazilski zakonodavci nastoje dodati kriptovalute na listu zaštićene imovine dužnika

 

 

Kriptovalute mogu postati dio kategorije lične štednje, zaštićene od zapljene u ime kreditora.

Dok brazilski zakonodavci raspravljaju o zakonu koji bi pružio snažnu zaštitu značajnom dijelu štedne imovine dužnika, posebna inicijativa nastoji uključiti kriptovalute u najnoviju verziju zakona.

Prijedlog zakona 4.420/2021, čiji je autor zamjenik Carlos Bezerra, trenutno se razmatra u Komitetu za ustav, pravosuđe i državljanstvo u Domu poslanika Nacionalnog kongresa Brazila. Izmjenama i dopunama Zakonika o parničnom postupku, donesenog 2015. godine, cilj je da se privatna štednja pojedinaca do iznosa jednakog 40 minimalnih plata zaštiti od potencijalne zapljene u ime njihovih povjerilaca.

Dana 15. septembra, izvjestilac zakona, zamjenik Felipe Francischini, službeno je potvrdio svoju saglasnost s nedavnim prijedlogom amandmana zamjenika Fernanda Marangonija da se kripto sredstva uključe na listu zaštićenih fondova. Prema Francischinijevoj napomeni:

U današnje vrijeme, investicijsko ponašanje ljudi se promijenilo, s tradicionalnim štednim računom koji je izgubio osnov u odnosu na druge oblike financijskog ulaganja.”

Takvo uključivanje je postalo moguće nakon što je brazilski kripto okvir usvojen u junu 2023. Trenutni amandman se odnosi na ovaj okvir, definišući virtuelnu imovinu kao „digitalne reprezentacije vrijednosti kojima se može trgovati ili prenositi putem elektronskih sredstava i koristiti za plaćanje ili ulaganja“.

U međuvremenu, u avgustu je brazilski kongresni komitet odobrio amandmane na zakon o povećanju poreza na kriptovalute koje se drže u inostranstvu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.