BRICS nacije kupuju ogromne količine zlata sa ciljem da skinu američki dolar sa trona

Grupa ekonomski povezanih nacija kupuje ogromne količine zlata jer se spremaju da prekinu svoju povezanost sa američkim dolarom.

Prema novom izvještaju kompanije U.S. Global Investors ove nacije, sada poznate kao BRICS, nagomilavaju plemeniti metal i nastaviće da budu „ogromni kupci“ zlata.

Izvršni diretkor ove kompanije i direktor za investicije, Frank Holmes, izjavio je da se masovna akumulacija zlata, koju predvodi Kina, podudara sa teorijom da je svijet na dugoročnom putu ekonomskog račvanja.

„Ako samo pogledate listu net kupaca zlata, primjetićete da su na njoj članice BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Ovo naglašavam iz razloga jer sam ovo podijelio sa vama prije nekoliko sedmica i upravo možemo da vidimo pojavljivanje multipolarnog dolara, sa svijetom orijentisanim prema Sjedinjenim Državama na jednoj strani, te sa svijetom orijentisanim prema Kini na drugoj strani.

Po prvi put u istoriji udio BRICS zemalja u globalnoj ekonomiji je pretekao udio G7 nacija (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo), po osnovu pariteta kupovine.“

Prema izvještaju Svjetskog savjeta za zlato, Kina je dodala 102 tone zlata u svoje zalihe od početka 2023. godine. Zlato je ključ za ovu multipolarnu ekonomsku budućnost, rekao je Holmes, jer će najvjerovatnije biti iskorišteno da podrži novu valutu koja neće koristiti američki dolar.

„BRICS treba plemenite metale da bi podržali njihove valute i da bi se odvojili od američkog dolara, koji se skoro čitav vijek koristi kao globalna rezervna valuta.“

Sve više i više se globalna trgovina obavlja u kineskim jenima i postoje izvještaji da BRICS, koji bi potencijalno mogao uvrstiti i nove ekonomske sile u ovu grupu kao što je Saudijska Arabija, Iran i drugi, razvija vlastiti sistem za plaćanje.

BRICS nacije su navodno u ranoj fazi dizajniranja nove valute koja ima za cilj ukidanje zavisnosti od američkog dolara.

Ostaje da se vidi koliko će efektivni njihovi napori biti, dok rani kritičari kao što je Chamath Palihapitiya misle da se Kina nikada neće u potpunosti osloboditi dolara, dok god je kineski juan vezan za dolar.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.