koreja

Banka Koreje dobila pravo da istražuje lokalne kripto firme

Centralna banka Južne Koreje moći će pristupiti podacima o kripto transakcijama sa berzi koje posluju u zemlji.

Centralna banka Južne Koreje dobila je zeleno svjetlo da pojača kontrolu nad operaterima i emitentima usluga kriptovaluta usred daljih rasprava o zakonima o virtualnoj imovini u ovoj zemlji.

Dana 20. aprila, lokalni mediji The Korea Herald pisali su da će Banka Koreje (BoK) dobiti pravo da istražuje operatere poslovanja vezanih za kriptovalute.

Centralna banka Južne Koreje se takmiči sa finansijskim regulatorom, Komisijom za finansijske usluge (FSC) oko kripto jurisdikcije. Međutim, FSC će imati posljednju riječ u upravljanju regulacijom sektora digitalne imovine.

Banka Koreje izrazila je zabrinutost zbog rizika finansijske stabilnosti od stabilnih kovanica i sada će moći da zahtjeva podatke o transakcijama od kripto berzi.

Pravo BoK-a da traži podatke od operatera digitalnih valuta potvrdio je prošle sedmice zvaničnik Odbora za politička pitanja Narodne skupštine. FSC će svoj zvanični stav iznijeti na sastanku pododbora 25. aprila.

Sastanak će ubrzati uvođenje južnokorejskih zakona o virtuelnoj imovini, navodi se u izvještaju.

Zastupnik Demokratske stranke Kim Han-gyu, koji je predložio kripto propise, Zakon o kripto aktivi, rekao je da „Komisija za finansijske usluge priznaje da je neophodno da Banka Koreje ima pravo da traži podatke, ali odbija da to uvede u zakon.”

Južnokorejska vlada pokušava progurati kripto zakone, ali je bilo prepirki između centralne banke i FSC-a oko toga ko bi to trebao kontrolisati.

Međutim, FSC je upozorio da će, ako centralna banka upravlja kriptovalutom, poslati poruku da digitalna imovina ima isti status kao i tradicionalne finansije. Predsjednik FSC-a je ranije rekao da ne smatra kriptovalute finansijskom imovinom.

Dvije institucije su se posvađale u posljednje tri godine oko kripto propisa. Zvaničnici Komiteta za politička pitanja, odjela državne komisije za državne poslove, optužili su FSC da pokušava monopolizovati svoju poziciju kripto regulatora.

Najnoviji razvoj događaja znači da će i centralna banka Južne Koreje i njen finansijski regulator moći da istražuju kripto operatere i da imaju pun pristup podacima o transakcijama.

FSC je nedavno bio aktivan s mjerama izvršenja protiv kripto kompanija i zauzima istu poziciju kao Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država (SEC) u smislu da smatra kripto imovinu vrijednosnim papirima.

Služba za finansijski nadzor Južne Koreje, koja djeluje u okviru FSC-a, objavila je sredinom 2022. godine istražno tijelo pod nazivom Komitet za digitalnu imovinu.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.