gdac

Južnokorejska kripto berza GDAC hakovana za skoro 14 miliona dolara

Berza je saopštila da su svi depoziti i isplate privremeno obustavljeni jer obavlja hitno održavanje servera.

Južnokorejska kripto berza GDAC hakovana je za oko 13,9 miliona dolara. Berza je zaustavila sve depozite i isplate i obavlja hitno održavanje servera kao odgovor na napad, prema najavi od 10. aprila generalnog direktora GDAC-a Han Seunghwana.

Prema najavi, napadač je 9. aprila ujutro preuzeo kontrolu nad nekim od vrućih novčanika sa berze i u 7 sati ujutro po korejskom standardnom vremenu počeo da prebacuje kriptovalute u novčanike pod kontrolom napadača. Oko 61 Bitcoin.

Ukradeni iznos je “otprilike 23% trenutne ukupne imovine Gdac-a”, navodi se u najavi. Berza je upozorila policiju, prijavila hakovanje Korejskoj agenciji za internet i sigurnost (KISA) i obavijestila Finansijsko obavještajnu jedinicu (FIU) o gubitku uzrokovanom ovim napadom.

GDAC takođe traži od kripto berzi da ne poštuju depozite napravljene sa adrese koja je izvršila napad.

Seunghwan je rekao da berza ne zna kada će povlačenje biti nastavljeno. “Tražimo vaše razumijevanje jer je teško potvrditi tačku nastavka depozita i povlačenja jer je istraga trenutno u toku”, rekao je on, prenosi Google Translate.

Hakovi na centralizovanu berzu i dalje predstavljaju problem u kripto industriji.

Primjer: Crypto.com je hakovan za više od 15 miliona dolara u januaru 2022. Usred krize likvidnosti u FTX-u, napadač je izvukao 663 miliona dolara iz kripto berze. GDAC napad mogao bi biti prvi veliki hak centralizovane berze kriptovaluta u 2023.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.