BNB hack

570 miliona dolara vrijedan Binanceov BNB token ukraden u još jednom velikom kripto haku

Berza kriptovaluta Binance je privremeno suspendovala svoju blockchain mrežu nakon što su hakeri pobjegli sa oko 570 miliona dolara vrijednog njenog BNB tokena.

Binance je saopštio da je bio na meti cross-chain mosta koji povezuje njegov BNB lanac, što je omogućilo hakerima da pomjere BNB token van mreže. Takozvani cross-chain mostovi su alati koji omogućavaju prenos tokena s jednog blockchaina na drugi.

Kompanija je rekla da je radila sa mrežnim validatorima – entitetima ili pojedincima koji potvrđuju transakcije na blockchainu – kako bi pauzirali kreiranje novih blokova na BSC-u, suspendujući svu obradu transakcija dok tim programera istražuje kršenje.

Binance je najveća svjetska kripto berza po obimu trgovanja.

“Eksploatacija na mostu unakrsnog lanca, BSC Token Hub, rezultirala je dodatnim BNB-om. Zatražili smo od svih validatora da privremeno suspenduju BSC”, rekao je Changpeng Zhao, izvršni direktor Binancea, u tvitu u četvrtak navečer.

“Vaša sredstva su sigurna. Izvinjavamo se zbog neugodnosti i u skladu s tim ćemo dostaviti daljnja ažuriranja.”

Lanac BNB je od tada nastavio sa radom.

Hakeri su ukupno izvukli 2 miliona BNB tokena — oko 570 miliona dolara po trenutnim cijenama — iz mreže, objavio je Binanceov BNB lanac u blog postu u petak.

Hak je uzrokovan greškom u pametnom ugovoru mosta koji je hakerima omogućio da krivotvore transakcije i pošalju novac nazad u svoj kripto novčanik, navodi firma za kripto sigurnost Immunefi. Pametni ugovori su dijelovi koda na blockchainu koji omogućavaju automatsko izvršavanje sporazuma bez ljudske intervencije.

„Kao i kod mnogih projekata, postoji jedna centralna tačka koja drži većinu sredstava koja se kreću kroz most“, rekao je Adrian Hetman, tehnički vođa tima za trijažu u Immunefiju, za CNBC.

“Na kraju, Most je prevaren da da sredstva iz tog ugovora.”

Vrijednost BNB-a je u petak ujutro potonula više od 3% na 285,36 ​​dolara po novčiću, prema podacima CoinMarketCap-a.

Ranija procjena kompanije iznosila je ukupan iznos koji je povučen u rasponu od 100 do 110 miliona dolara. Kompanija je takođe saopštila da je uspela da zamrzne 7 miliona dolara sredstava uz pomoć svojih bezbjednosnih partnera.

Glasnogovornik Binancea rekao je za CNBC da je kompanija koordinirala s validatorima BNB lanca kako bi se izvršila nadogradnja. To je značilo da je većina sredstava ostala u kripto novčaniku eksploatatora, dok je oko 100 miliona dolara “nepovratno”.

BNB lanac trenutno ima 26 aktivnih validatora i ukupno 44 u različitim vremenskim zonama, dodao je portparol.

BNB lanac, izvorno poznat kao Binance Chain, prvi je razvio Binance 2019. Kao i drugi blockchain, sadrži izvorni token, nazvan BNB, kojim se može trgovati ili koristiti u igrama i drugim aplikacijama.

To je najnoviji u nizu velikih hakova koji ciljaju na unakrsne lančane mostove, s primjerima neurednog inženjeringa koji ih čine glavnom metom sajber kriminalaca.

Ukupno je oko 1,4 milijarde dolara izgubljeno zbog kršenja cross-chain mostova od početka 2022. godine, prema podacima kompanije za analizu blokova Chainalysis.

Kripto industrija je imala tešku godinu, sa otprilike 2 triliona dolara u vrijednosti koja je izbrisana od vrhunca od 2020. do 2021. Implozija 60 milijardi dolara blockchain poduhvata Terra i pogoršanje makroekonomskog okruženja ozbiljno su uticali na raspoloženje tržišta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.