Cijena Bitcoina i Ethereuma u opasnosti jer Evropska unija razmatra ograničavanje kriptovalute

Kriptovaluta bi uskoro mogla da pretrpi nove udare jer Evropska unija ozbiljno razmatra zabranu neke vrste blockchaina. Kriptovalute bi uskoro mogle pretrpjeti nove udare jer Evropska unija ozbiljno razmatra zabranu digitalne imovine.

Blockchain investitori sa suspregnutim dahom čekaju ishod glasanja u Evropskom parlamentu koji će odrediti budućnost kriptovalute na kontinentu.

Parlamentarno glasanje održat će se u ponedjeljak po lokalnom vremenu, što će biti kasnije danas za one u australijskim vremenskim zonama.

Članovi odbora EU za ekonomska i monetarna pitanja treba da glasaju o nacrtu predloženog okvira Tržišta kripto-aktive (MiCA). Da se prijedlog nastavi, to bi mogla biti loša vijest za investitore u kriptovalute.

Jedanaestosatni dodatak okviru poziva na ograničenje upotrebe kriptovalute, uključujući “postepeno ukidanje” već postojećih tokena poput Bitcoina i Ethereuma kojima se već trguje u evropskim zemljama.

I čini se da je ishod suviše blizu da bi se mogao zanemariti, s insajderima koji predviđaju da bi glasanje moglo biti poraženo vrlo malom većinom.

Briga o okolišu u središtu prijedloga

Posljednjih sedmica postoji zabrinutost da Rusija zaobilazi ekonomske sankcije koje su joj nametnute zbog njene invazije na Ukrajinu koristeći kriptovalute za zaštitu bogatstva i trgovine.

Neki, uključujući potpredsjednika ukrajinske vlade Mihaila Fedorova, pozvali su da mjenjačnice kriptovaluta zabrane sve ruske transakcije.

Međutim, EU u radikalnom prijedlogu navodi zabrinutost za okoliš kao glavni razlog za suzbijanje kriptovalute.

Nacrt ima za cilj ograničiti upotrebu kriptovaluta zbog njihove velike potrošnje energije.

U stvari, proces stvaranja Bitcoina za trošenje ili trgovinu troši ogromnih 91 teravat-sat električne energije godišnje, što je više nego što mala zemlja, poput Finske, koristi u cijeloj godini.

Kasni amandman je dodan prijedlogu jer bi pretjerani ugljični otisak Bitcoina mogao narušiti pravila koja okružuju ekološke standarde EU.

Kriptovalute se moraju pridržavati „minimalnih standarda ekološke održivosti u pogledu njihovog mehanizma konsenzusa koji se koristi za validaciju transakcija, prije nego što budu izdane, ponuđene ili primljene u trgovanje u Uniji“, stoji u jednom nacrtu prijedloga. Jedan kripto profesionalac rekao je da je taj potez “izuzetno zabrinjavajući” i da je glasanje koje če biti kasnije danas biti nevjerovatno važno.

Jeremy Allaire, osnivač Circle Paya, napisao je na internetu: „Izuzetno veliki ulozi glasaju u EU.

“To što je takav prijedlog stigao dovde je izuzetno zabrinjavajuće i malo je vjerovatno da će izdržati praktičnu stvarnost.”

eu ban 1

Potpuna ili djelomična zabrana kriptovalute nije u potpunosti nečuvena.

Rusija je u januaru naznačila da želi potpuno zabraniti digitalnu imovinu zbog pranja novca i ekoloških zabrinutosti. Kina je otišla korak dalje i u potpunosti zabranila sve kriptovalute krajem septembra prošle godine u velikom tehnološkom udaru. Egipat, Irak, Katar, Oman, Maroko, Alžir, Tunis i Bangladeš također su zabranili kriptovalute. Indonezija je u novembru zabranila kriptovalute za svoju cjelokupnu muslimansku populaciju jer je sadržavala “elemente klađenja”.

eu ban 2

Kripto entuzijasti su već izbjegli jedan metak u protekloj sedmici kada su u pitanju vladine mjere protiv digitalne imovine.

Ljudi su bili zabrinuti da će tražiti zabranu digitalne imovine usred glasina da Rusi izbjegavaju ekonomske sankcije trgovanjem kriptovalutama.

Međutim, nakon što je objavljen izvršni nalog, cijena Bitcoina je zapravo skočila za 10 posto, potaknuta opštim konsenzusom da su promjene pozitivne.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.