Cijena Bitcoina skočila je iznad 28.000 dolara

Bitcoin medvjedi su se nenadano “opekli” jer kratak pritisak šalje akciju cijena BTC na nivoe koji su poslednji put viđeni prije debakla Binance regulative.

Bitcoin se vratio na iznad 28.000 dolara 29. marta kada je klasični kratki pritisak doveo tržište do petodnevnih maksimuma.

btc 1

Likvidacije BTC-a rastu kako Bitcoin preokreće pad Binance-a

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC/USD dostigao 28.500 dolara na Bitstamp-u. Do naglog porasta došlo je zahvaljujući razmjeni kako bi se uklonio otpor i omogućio povratak viših nivoa. Kao što je primijetio analitičar Skew, ovi šortsovi su ostali od prethodnih poteza Bitcoina i vrijedili su oko 1.500 BTC.

“Izgleda da je prethodni odskok bio jako kratak i da su ti šortsovi jednostavno ispuhali”, navodi se u dijelu popratnog komentara.

btc 2

Prema analitičkom resursu Coinglass, ukupna kratka likvidacija BTC-a za 29. mart iznosila je skoro 20 miliona dolara u vrijeme pisanja ovog teksta.

btc 3

Indikatori materijala za praćenje resursa zabilježili su dodatne promjene u knjizi promptnih naloga Binance-a.

U iščekivanju štampanja makroekonomskih podataka iz Sjedinjenih Država od 31. marta, čini se da se trgovci pripremaju za potencijalne mogućnosti kupovine ukoliko padne da ponovo uđu.

“U međuvremenu cijena raste. Ako bikovima ponestane momentuma prije obračuna na 28.000 dolara, stvari bi mogle postati čupave,” može se vidjeti u komentarima.

btc 4

Bitcoin se suočava sa “ozbiljnom likvidnošću” prije 30.000 dolara

Akcija cijena BTC-a je tako efektivno izbrisala svaki trag gubitaka izazvan vijestima da je najveća kripto berza, Binance, na meti američkih regulatora.

Ranije je konsenzus favorizovao povratak radi testiranja nižih nivoa podrške za BTC/USD, fokusirajući se uglavnom na 200-nedeljni pokretni prosjek na oko 25.500 dolara.

btc 5

Skew je u međuvremenu priznao da bi bikovi morali steći ozbiljnu kupovnu moć da bi se nastavio kratkoročni rast.

“Likvidnost za debelu potražnju između 28.000 i 30.000 dolara bila bi potrebna neka značajna kupovina na tržištu da bi se progurala”, piše u daljem tvitu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.