ftx

CoinShares ostaje na površini uprkos velikim gubicima zbog FTX-a

Jean-Marie Mognetti, izvršni direktor CoinSharesa, napisao je da je bankrot FTX-a “imao značajan uticaj” na kapacitet kompanije da implementira svoju algoritamsku platformu za trgovanje, HAL, u Evropi.

Dok su drugi hedž fondovi odlučili da zatvore operacije nakon što ih je pogodio debakl FTX-a, neki su uspjeli preživjeti i ostati na površini nakon što su se suočili s izazovima koje je donio kolaps ove berze.

U svom izvještaju za četvrto tromjesečje za 2022., menadžer kripto fondova CoinSharesa istakao je da je firma ostala “finansijski robusna” uprkos tome što se suočila s kolapsom FTX-a na kraju godine. Fond je takođe predstavio svoje pobjede, kao što je prelazak na primarno tržište Nasdaq Stockholma i jak nivo priliva u CoinShares fizičke proizvode kojima se trguje na berzi.

CoinShares je saopštio da je preko 31 milion dolara imovine zaglavljeno na FTX berzi nakon proglašenja bankrota. Upravljač fonda i dalje nije siguran da li će ikada moći povratiti sredstva ili koliki dio imovine može biti vraćen.

Tokom tog kvartala, kompanija je takođe donijela odluku da ugasi svoju CoinShares platformu za potrošače. Firma je napisala:

“Tržišni uslovi su doveli do situacije koja nam nije omogućila, s našom postojećom strukturom kapitala, da podržimo aktivnost potrošača koja je zahtijevala značajna početna ulaganja u marketing.”

Izvršni direktor CoinSharesa Jean-Marie Mognetti takođe je napisao da je bankrot FTX-a “imao značajan uticaj” na kapacitet kompanije da implementira svoju algoritamsku platformu za trgovanje, HAL, u Evropi. Uprkos tome, Mognetti je takođe napisao da će firma krenuti u 2023. sa jasnim ciljevima, kao što je fokusiranje na proširenje svog poslovanja za upravljanje digitalnom imovinom i institucionalne ponude.

Dok je CoinShares uspio prebroditi FTX oluju, hedž fond Galois Capital nije bio te sreće. Fond je juče, 20. februara rekao investitorima da zatvara svoje poslovanje zbog gubitaka nastalih kolapsom FTX-a. Firma je odlučila vratiti preostala sredstva svojim investitorima i prodati svoja potraživanja kupcima koji su sposobniji za pokretanje stečajnih zahtjeva.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.