crypto green

Da li je promjena kripto koda odgovor na klimatske promjene?

Klimatske grupe pozivaju Bitcoin da smanji svoje rastuće emisije stakleničkih gasova, promjenom svog kodiranja.

Greenpeace i druge ekološke grupe pokrenule su novu kampanju, tjerajući Bitcoin da odustane od svog koda koji je „gladan“ energije.

Kod čini Bitcoin zagađujućim od većine drugih kriptovaluta.

Pod nazivom „Promijenite kod, a ne klimu“, cilj kampanje je da se promijeni proces verifikacije transakcija i rudarenja novih bitkoina.

Bitcoin rudari se oslanjaju na specijalizovani hardver za rješavanje složenih zagonetki i kampanja želi vidjeti zeleniju alternativu.

Digitalni novčić godišnje koristi više električne energije nego globalne operacije iskopavanja zlata ili cijela Norveška.

Organizatori kampanje pokušavaju da angažuju neka velika imena u tehnologiji kako bi pomogli da se podstaknu rudari bitcoina kako bi napravili promjenu, uključujući i Elona Muska.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.