eu 2

Evropski parlament može zabraniti transakcije s novčanicima bez hostova

 Predloženi zakon bi zahtijevao od mjenjačnica da provjere lične podatke iza svake transakcije.

Manje od sedam dana nakon što je potencijalna zabrana digitalne imovine Proof-of-Work (PoW) izbačena iz budućeg MiCA okvira EU, u Europskoj uniji mogla bi se pojaviti nova prijetnja kripto industriji. Ovog puta, to su novčanici koji se ne čuvaju ili bez hostinga koji su na nišanu regulatora.

U četvrtak, 31. marta, Komisija Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja glasaće o regulatornom paketu protiv pranja novca (AML) koji nastoji revidirati trenutni Zakon o prenosu sredstava (TFR) na način koji proširuje zahtjev finansijskih sredstava, a institucije da prilože informacije o stranama u transakciji kripto imovine.

Kao što je upozorio kripto zagovornik Patrick Hansen iz blockchain firme Unstoppable DeFi, najnoviji nacrt uredbe bi zahtijevao od pružaoca kripto usluga ne samo da prikupljaju lične podatke koji se odnose na transfere u i iz nehostovanih novčanika (kao što su već dužni učiniti), već i da “provjeri tačnost informacija u odnosu na pošiljaoca ili korisnika koji stoji iza nehostovanog novčanika.”

Očigledan problem s ovim jezikom je da u mnogim slučajevima može biti teško, ako ne i nemoguće, za pružaoce kripto usluga da verifikuju “nehostovani” par. Stoga bi ove kompanije, kako bi ostale usklađene i zaštitile svoje mjesto na tržištu EU, bile prisiljene prekinuti transakcije s novčanicima bez hostova, strahuje se Hansen.

Čak i kada bi zakonodavci postavili neke smjernice za procedure verifikacije, potencijalni operativni troškovi usklađenosti bi vjerovatno uplašili manje igrače i doveli do dalje koncentracije tržišta.

Nacrt takođe uključuje obavezu da se obaveste „nadležni organi za borbu protiv pranja novca“ o svakom transferu u vrednosti od 1.000 EUR ili više u/iz novčanika koji nije hostovan. Štaviše, u roku od godinu dana nakon donošenja zakona, Komisija EU bi bila dužna da procijeni da li su potrebne bilo kakve „dodatne specifične mjere za ublažavanje rizika“ iz takvih transakcija.

Nije sasvim jasno koje bi se dodatne mjere mogle podrazumijevati, ali, kao što je Hansen upozorio, to bi moglo značiti bilo šta sve do potpune zabrane novčanika koji se ne čuvaju.