blockfi

FTX potpisuje ugovor koji mu daje mogućnost da kupi BlockFi

 FTX je potpisao ugovor koji mu daje mogućnost da kupi kompaniju za kriptovalute BlockFi.

Sporazum daje FTX-u mogućnost da kupi BlockFi po maksimalnoj cijeni od 240 miliona dolara, objavila je kompanija u petak. Cijena ovog posla je zasnovana na određenim ciljevima učinka. Kompanija nije dala minimalnu cijenu.

CNBC je u četvrtak izvijestio da će rokovni list biti potpisan do kraja ove sedmice, a izvor kaže da bi to moglo biti čak 25 miliona dolara. Čak i na visokoj cijeni FTX-ove ponude, to označava značajno smanjenje vrijednosti BlockFi-ja. Kompanija sa sjedištem u Jersey Cityju u New Jerseyju je posljednji put vrijedila 4,8 milijardi dolara, prema PitchBooku.

Terminski list također popunjava bilans stanja BlockFi-ja većim kreditom.

FTX je povećao prethodni revolving kredit od 250 miliona dolara na ukupno 400 miliona dolara. Rukovodioci BlockFi-ja rekli su da kompanija do danas nije koristila ovu kreditnu liniju i da je “nastavila normalno raditi sa svim našim proizvodima i uslugama”.

Izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried smatran je zajmodavcem posljednje instance u ovom prostoru. Pored BlockFi-ja, Bankman-Friedova kompanija Alameda Research dala je Voyageru zajam od 500 miliona dolara.

Što se tiče razloga zašto je BlockFi pristao da krene dalje sa dogovorom, kompanija je ukazala na volatilnost kripto tržišta i neuspjeh hedž fonda Three Arrows Capital. Takođe je ukazao na kripto kompaniju Celsius koja je u sukobu sa kriptovalutama, koja je zamrznula depozite klijenata prije dvije sedmice navodeći “ekstremne tržišne uslove”. BlockFi je rekao da je te sedmice zabilježio porast povlačenja klijenata, uprkos tome što nije bio izložen Celsijusu.

BlockFi je rekao da je pretrpio gubitak od 80 miliona dolara “što je mali dio gubitaka koje su javno prijavili drugi zajmodavci”. Njihovi gubici sa hedž fondom biće dio tekućeg stečajnog slučaja Three Arrows, saopštila je kompanija.

“Izvan ove transakcije, shvatamo da postoji mnogo straha, neizvjesnosti i sumnje na kripto tržištima”, rekao je izvršni direktor BlockFi-ja Zac Prince. „Sa naše tačke gledišta, mi nastavljamo da gledamo zdrav ekosistem u usponu.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.