carlito rejala

Hoće li Paragvaj postati druga zemlja u kojoj će Bitcoin postati legalno sredstvo plaćanja nakon El Salvadora?

Prije više od mjesec dana nakon glasanja u skupštini Salvadora, političari iz Argentine, Paragvaja, Brazila i Paname obratili su se društvenim medijima kako bi potvrdili odluku. Od ovih zemalja, sve je izglednije da će Paragvaj uskoro slijediti primjer Salvadora ili u najmanju ruku uvesti povoljne zakone prema kriptovalutama. 36-godišnji paragvajski kongresmen po imenu Carlos Rejala je čovek koji se najviše zalaže za to da kriptovaluta bude legalna valuta za plaćanje. Prema Coindesku, Rejala je prvi put počeo pratiti Bitcoin trend 2017. godine, da bi na kraju i sam postao kripto trgovac 2019. Nakon glasanja u El Salvadoru, podijelio je svoju fotografiju ukrašenu crvenim “laserskim očima” koje su sada sinonim za zagovornike bitcoina.  I u Panami se zakonodavci mobilišu kako bi iznijeli planove za nove kripto-prijateljske zakone. Gabriel Silva, poslanik u Narodnoj skupštini zemlje, ponovo je postavio jedan od Bukeleovih tvitova i najavio da želi sastaviti prijedlog koji će poslati svojim parlamentarnim kolegama.

Glasno izražavajući podršku Bukeleu na društvenim mrežama, Rejala je aludirao na “važan projekt” koji će “inovirati Paragvaj pred svijetom”.

“Kao što sam već dugo govorio, naša zemlja mora napredovati ruku pod ruku s novom generacijom. Došao je trenutak, naš trenutak”, napisao je on na Twitteru.

Južnoameričke zemlje bile su otvorenije za usvajanje bitcoina jer vjeruju da bi im to moglo dati prednost u odnosu na druge nacije i pomoći im da se oporave i postanu novi centar finansijske moći. Međutim, proces da Bitcoin postane zakonsko sredstvo plaćanja neće biti tako lagan kao što zvuči. Čak je i Salvador imao svojih izazova.

Iako se posebni detalji projekta tek trebaju otkriti, špekuliše se da će uključivati ​​i Bitcoin i Paypal. Očekuje se i da će Rejala pred parlamentom zemlje predstaviti prijedlog zakona koji bi olakšao kripto rudarstvo i privukao kriptovalute koje žele osnovati u zemlji.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ranije je iznio ekonomsku zabrinutost u pogledu planova koje El Salvador mora učiniti Bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, Svjetska banka je uskratila zemlji bilo kakvu pomoć za implementaciju kriptovalute u svoj monetarni sistem.

“Posvećeni smo pomaganju El Salvadoru na brojne načine, uključujući transparentnost valute i regulatorne procese. Iako nam se vlada obratila za pomoć u vezi s bitcoinom, ovo nije nešto što Svjetska banka može podržati s obzirom na nedostatke u zaštiti okoliša i transparentnosti”, rekao je Svjetski bend izvještaj je rekao.

Paragvaj vjeruje da bi mogao postati kripto središte jer zemlja ima puno jeftine obnovljive energije. Nekoliko saradnika posebno radi s Rejalom na uvođenju računa koji će unaprijediti pozicioniranje Paragvaja kao središta bitkoina.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.