HK

Hong Kong zvanično izbacuje sve nelicencirane kripto berze

 

Ovaj regulatorni udar naglašava posvećenost SFC-a podsticanju sigurnog i transparentnog okruženja za virtualnu trgovinu imovinom.
Sve berze kriptovaluta koje nisu podnijele zahtev za operativnu licencu kod Komisije za hartije od vrednosti i fjučersa (SFC) Hong Konga zakonski su obavezne da odmah prestanu sa radom u regionu.

U nastojanju da minimiziraju rizike za investitore, regulatori u Hong Kongu su postavili jasan ultimatum berzama kriptovaluta: ili podnijeti zahtjev za licencu do 29. februara ili zatvoriti svoje poslovanje u roku od tri mjeseca.

HK1
Obavještnje koju je izdao Hong Kong SFC o zatvaranju aplikacija za kripto licencu. Izvor: Hong Kong SFC

Tokom ovog perioda, više od 22 berze kriptovaluta su se prijavile za licence za održavanje svog prisustva u regionu. Međutim, mnoge od ovih berzi su na kraju odlučile da povuku svoje prijave neposredno prije roka. Samo u maju, šest berzi kriptovaluta, uključujući globalne igrače kao što su OKX i Huobi HK, povuklo se sa tržišta Hong Konga.

HK2
Lista kripto berzi koje su povukle zahtjeve za licenciranje u Hong Kongu. Izvor: Hong Kong SFC

 

Iako većina berzi nije pružila nikakve razloge za iznenađujući razvoj događaja, Gate.HK sa sjedištem u Hong Hongu naveo je potrebu za “velikim remontom” svoje trgovačke platforme prije nego što bude spremanu skladu sa regulatornim zahtjevima Hong Konga.

Nakon povlačenja licence, Gate.HK je prestao s akvizicijom korisnika i marketingom. Postojećim korisnicima dat je rok do 28. avgusta da povuku sredstva.

Trgovinska platforma Gate.HK više neće biti operativna od 28. maja, svi tokeni kojima se ranije moglo trgovati, kao što su Bitcoin, Ether Solana, MATIC, biće trajno uklonjeni. “Gate.HK aktivno radi na pomenutom remontu. Planiramo da nastavimo naše poslovanje u Hong Kongu u budućnosti i da doprinesemo ekosistemu virtuelne imovine nakon dobijanja relevantnih licenci.”
Do 31. maja, 18 berzi kriptovaluta podnijelo je zahtjev za operativnu dozvolu u Hong Kongu. Prema SFC-u, lista odobrenih berzi biće objavljena do 1. juna. U vreme objavljivanja, jedine odobrene berze kriptovaluta u Hong Kongu su HashKey i OSL Exchange. Važno je napomenuti da mjenjačnice kriptovaluta možda neće dobiti licencu i, kao rezultat odluke SFC-a, od njih se može tražiti da zaustave svoje operacije u Hong Kongu.

SFC savjetuje investitore da provjere službenu listu odobrenih berzi kako bi minimizirali rizike povezane s trgovanjem kriptovalutama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.