indija

Indijski Vrhovni sud odbacuje kripto peticiju, naglašavajući zakonodavnu prirodu

 

Slušajući izjašnjenje, vijeće na čelu sa glavnim sudstvom Indije (CJI) primijetilo je da su zahtjevi podnosioca peticije više zakonodavne prirode.
Indijski Vrhovni sud odbio je da razmotri spor od javnog interesa (PIL) koji je imao za cilj uspostavljanje propisa i okvira smjernica za trgovanje kriptovalutama u Indiji.

Prema izvještaju, vijeće na čelu sa glavnim sudstvom Indije (CJI), nakon što je saslušalo molbu, primijetilo je da su zahtjevi podnosioca peticije više zakonodavne prirode. S obzirom na karakter peticije, vijeće, uključujući sudiju JD Pardiwalu i Manoja Misru, odbilo je izjašnjenje. Vrhovni sud je primijetio da uprkos tome što je podnosilac predstavke podnio PIL tražeći propise i smjernice za kriptovalute i njeno trgovanje, osnovni cilj je osiguranje kaucije.

Značajno je da je Manu Prashant Wig, podnosilac peticije, trenutno u pritvoru od strane policije Delhija u vezi sa slučajem kriptovaluta. Krilo za ekonomske prekršaje (EOW) policije Delhija podnijelo je slučaj 2020., optužujući Wig-a da mami pojedince da ulažu u kriptovalute obećavajući veće prinose.

Prema izvještaju, Wig je bio jedan od direktora u Blue Fox Motion Picture Limited, privlačeći pojedince da investiraju. Nakon toga, žrtve su prijavile prevaru Krilu za ekonomske prekršaje (EOW) u Delhiju. Ukupno 133 žrtave ili investitora koji su uložili svoja sredstva, podnijelo je slučaj u kojem ih je Wig prevario.
Tražeći oslobađanje od sudskog pritvora, podnosilac peticije, Manu Prashant, podnio je PIL zahtijevajući propise i okvir za trgovinu kriptovalutama u Indiji. Uprkos tome što je Vrhovni sud odbio PIL, vijeće je dozvolilo podnosiocu, koji je trenutno u zatvoru, da traži pravne lijekove i obrati se drugim relevantnim organima.

Tokom sudske rasprave, vijeće koje je predvodio CJI Chandracchud savjetovalo je podnosioca predstavke da se obrati drugom sudu za kauciju. Izražavajući rezervu u pogledu molbe za propise o trgovini kriptovalutama, sud je naveo da takvi zahtjevi spadaju u zakonodavni domen. Sud je istakao svoju nesposobnost da izdaje direktive prema članu 32 indijskog ustava.

Status kripto trgovine u Indiji ostaje diskutabilan zbog nepostojanja standardizovanih pravila, smjernica ili specifičnih okvira za rukovanje kriptovalutama. Indija navodno razvija regulatorni okvir za kriptovalute, oslanjajući se na zajedničke preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Odbora za finansijsku stabilnost (FSB). Ishod bi se mogao manifestovati kao legalno zakonodavstvo u narednih pet do šest mjeseci, prema nedavnom izvještaju koji je objavio Cointelegraph.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.