india

Indija želi koristiti kripto tokene za digitalno potpisivanje dokumenata

 

Web pretraživač predviđa mogućnost digitalnog potpisivanja dokumenata pomoću kripto tokena, jačanja sigurne transakcije i digitalne interakcije i podržavanja Web3.

Indijsko ministarstvo za elektroniku i informatičku tehnologiju (MeitY) želi korisnicima dati mogućnost korištenja kripto tokena za digitalno potpisivanje dokumenata u novom autohtonom web pretraživaču, objavilo je u srijedu.

Razvoj dobija na značaju jer Indija još nije u parlamentu iznijela nikakav zakon za Web3 ili kriptovalute iako se zalagala za globalna pravila za kriptovalute kao predsjednica G20. Indijska centralna banka protivila se legalizaciji kriptovalute i istovremeno promovisala svoju digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Indijsko ministarstvo finansija još nije zauzelo zvaničan stav o tome da li će legalizovati ili zabraniti kriptovalute uprkos tome što ih oporezuje i podvodi pod globalne standarde protiv pranja novca.

“…pretraživač predviđa mogućnost digitalnog potpisivanja dokumenata pomoću kripto tokena, jačanja sigurne transakcije i digitalne interakcije”, stoji u najavi kao dio pokretanja Indian Web Browser Development Challenge (IWBDC), otvorenog konkursa za kreiranje autohtonog web pretraživača vrhunske funkcionalnosti i poboljšanih karakteristika sigurnosti i zaštite privatnosti podataka.”

Među željenim funkcijama u pretraživaču, vlada je navela zahtjev za “podršku za Web3”. Ukupna dodijeljena novčana nagrada je oko 400.000 dolara, a rok za predaju proizvoda je 1. jul 2024.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.