Lansiranje Worldcoin tokena izazvalo prve reakcije

 

Suosnivač Ethereuma objavio je dugu formu odgovora na pokretanje Worldcoin-ovog decentralizovanog sistema za provjeru ljudskog identiteta.

Vitalik Buterin, suosnivač Ethereum mreže, objavio je dugački esej sa svojim razmišljanjima o nedavno pokrenutom Worldcoin sistemu za provjeru ljudskog identiteta.

Buterin je 24. jula objavio svoj odgovor na Worldcoin koji je lansiran istog dana.

worldcoin1

U svom članku, zajedno s objašnjenjem Worldcoina i načina na koji namjerava funkcionisati, Buterin se osvrnuo na širi koncept u raspravi u okviru izdavanja tokena Worldcoin — dokaz o licnosti.

Worldcoin, zajedno sa sličnim rješenjima identiteta, kao što su Proof of Humanity, BrightID, Idenam i Circles, vjeruju da će kako umjetna inteligencija (AI) bude napredovala, postajati sve teže razlikovati ljude i mašine.

Većina ovih sistema koji isporučuju tip tokena, kao što je Worldcoin, takođe vidi ljudsku korisnost koju ugrožavaju botovi i stoga im je potreban univerzalni osnovni prihod.

Buterin piše da ovi faktori zajedno izazivaju potrebu za digitalnom verifikacijom ljudi. On tvrdi da je ovaj sistem dokaza ličnosti vrijedan za rješavanje „problema protiv neželjene pošte i koncentracije moći“.

Osim toga, suosnivač Ethereuma takođe naglašava da će sistemi poput Worldcoina, ako nastavi s decentralizacijom kao što je obećano, izbjeći “ovisnost o centralizovanim vlastima i otkriti minimalne moguće informacije”.

Buterin se takođe osvrnuo na glavne brige koje se nadvijaju oko takvih rješenja, koje je sažeo u četiri glavne tačke: privatnost, pristupačnost, centralizacije unutar Worldcoin fondacije i sigurnost.

Dana 27. juna, Worldcoin je imao mali strah koji je odmah razjasnio nakon što su hiljade Safe implementacija u Optimism izazvale spekulacije o napadu.

Steve Dakh, programer koji radi na Ethereum Attestation Service (EAS), servis mreže koji kreira, provjerava i opoziva on/off-chain atest, komentarisao je Buterinov post rekavši da bi sistemi poput Worldcoina mogli biti besplatni s EAS-om.

worldcoin2

U zaključku, Buterin je rekao da trenutno “ne postoji idealan oblik dokaza o ličnosti” i predviđa tri različita pristupa problemu koji bi mogli postati hibrid jedan drugom.

Pozvao je na odgovornost zajednice u procesu revizije, provjere i ravnoteže. Iako kaže da ne zavidi onima čiji je zadatak da dizajniraju i implementiraju takve sisteme, njegova poenta je jednostavna:

Čini se vjerovatnije da će svijet bez dokaza o ličnosti biti svijet kojim dominiraju centralizovana rješenja identiteta, novac, male zatvorene zajednice ili neka kombinacija sva tri.”

Od 14. jula, sedmicu prije pokretanja sistema, registracije za Worldcoin World ID premašile su 2 miliona za manje od polovine vremena potrebnog da se dosegne prvi milion.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.