meta

Meta i Microsoft lansiraju open-source AI model Llama 2

Llama 2 je obučena na 40% više javnih podataka i može obraditi dvostruko više konteksta od Llame 1, navodi Meta.

Velike tehnološke firme Meta i Microsoft udružile su se kako bi lansirale Llama 2, veliki jezički model otvorenog koda iz Mete koji će biti predstavljen na Microsoftovom Windowsu i u oblaku na računarskoj platformi u Azure.

Par je najavio saradnju 18. jula rekavši da je Llama 2 besplatna za istraživanje i komercijalnu upotrebu, a istovremeno je optimizovana za rad na Windows-u.

Najava je potvrdila glasine od prošle sedmice da će Llama 2 biti napravljen za kompanije i istraživače kako bi kreirali aplikacije na Meta-inoj AI tehnologiji.

meta1

Meta je tvrdio da je Llama 2 trenirana na 40% više javno dostupnih izvora podataka na mreži i da može obraditi dvostruko više konteksta u odnosu na Llama 1.

Kompanija je rekla da Llama 2 nadmašuje mnoge konkurentske LLM-ove otvorenog koda kada je u pitanju kodiranje, stručnost, rasuđivanje i performanse na testovima znanja. Međutim, Meta je priznao da nije toliko efikasan u poređenju sa svojim konkurentima zatvorenog koda kao što je OpenAI GPT-4, prema jednom od njegovih istraživačkih radova.

U objavi na Instagramu od 18. jula, izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg rekao je da Llama 2 „daje pristup istraživačima i preduzećima za izgradnju s našim modelom velikog jezika sljedeće generacije kao temeljom njihovog rada“.

meta2
Mark Zuckerberg sa izvršnim direktorom Microsofta Satyom Nadellom. Izvor: Instagram

Iz Meta su rekli da su “odusevljeni” potražnjom za Llama 1 nakon objavljivanja te ograničene verzije u februaru, koja je primila preko 100.000 zahtjeva za pristup. Model je ubrzo procurio na internet od strane korisnika imageboard web stranice 4chan.

Brojke Llame 1, međutim, bile su daleko od ChatGPT-a, za koji se procjenjuje da se oko 100 miliona ili više korisnika prijavilo za korištenje modela u prva tri mjeseca, prema februarskom izvještaju Reutersa.

Ovim partnerstvom, Microsoft sada podržava dva velika igrača u AI prostoru, nakon što je uložio kumulativnih 13 miliona dolara u OpenAI tokom 2023. godine, prema januarskom izvještaju Fortunea.

meta3

Metinu odluku da otvori izvor Llame kritikovala su dva senatora Sjedinjenih Američkih Država u junu, koji tvrde da je “naizgled minimalna” zaštita u prvoj verziji Llame potencijalno otvorila vrata zlonamjernim korisnicima da se bave “zločinačkim radnjama”.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.