ai

AI ima potencijal da pošalje cijenu Bitcoina preko 750 hiljada dolara – Arthur Hayes

 

Naredne godine će biti eksplozivne za AI, a još više za Bitcoin, kaže bivši izvršni direktor BitMEX-a.

Bitcoin će biti valuta vještačke inteligencije (AI) i mogla bi u tom procesu dostići cijenu po novčiću od 760.000 dolara, kaže Arthur Hayes.

U svom najnovijem eseju pod nazivom “Massa”, bivši izvršni direktor BitMEX-a zaključio je da će revolucija umjetne inteligencije prirodno gravitirati prema BTC-u.

Hayes: Bitcoin je “logičan izbor valute za AI”

Uprkos tome što je režimima fiat valute predodređeno da u budućnosti postanu sve više nefunkcionalni, postoji jedan rastući ekonomski sektor koji će samo napredovati: AI.

Iako je tek u nastajanju 2023. godine, u narednim decenijama će doći do eksplozije implementacija povezanih s umjetnom inteligencijom koje će ga učiniti sveprisutnim i neizbježnim.

“Nedavni napredak u računarskoj snazi doveo nas je do vrhunca trenutka kada će AI postati viralan i promijeniti tok čovječanstva bukvalno preko noći”, napisao je Heyes.

Za samo dva mjeseca, ChatGPT je dosegao 100 miliona mjesečno aktivnih korisnika, što ga čini najbrže usvojenom tehnologijom u ljudskoj istoriji – pa zamislite koliko će se brzo sve promijeniti kad se AI integriše u svakodnevni život i nastavi da uči i unapređuje.”

Kada je u pitanju integracija, prvo i najvažnije finansijsko rješenje na stolu, rekao je Hayes, neće biti altcoin po mjeri, fokusiran na AI – umjesto toga će biti Bitcoin.

Razlog, navodi prateća teorija, je to što će AI na urođene kvalitete Bitcoina – nepromjenjivu fiksnu ponudu, digitalnu oskudicu i njen status „energetskog novca“ – gledati kao na logičan izbor.

Malo je vjerovatno da će AI sebi dozvoliti da se osloni na bilo šta čime upravlja ljudska vlada, stoga su samo zlato i Bitcoin prikladni.

Veza između zlata i Bitcoina

Bitcoin je stoga logičan izbor valute za bilo koju AI. Čisto je digitalan, otporan na cenzuru, dokazano oskudan, a njegova suštinska vrijednost u potpunosti ovisi o troškovima električne energije. Danas ne postoji ništa što bi moglo da izazove Bitcoin u ovim aspektima.

Još jedan put do BTC cijene od milion dolara

Gdje bi to stavilo cijenu BTC-a?

Od oko 30.000 dolara danas, pravi efekat veštačke inteligencije trebalo bi da se pojavi za otprilike tri godine.

Nakon toga, rekao je Hayes, moglo bi proći još jedno desetljeće prije nego što povećanje mrežne vrijednosti samo od AI pošalje BTC/USD na skoro milion dolara.

Vjerujem da će se vrhunac ulaganja u poremećeni rast dogoditi u vremenskom okviru od 2025. do 2026. godine. Stoga je cilj mojih predviđanja u vezi sa budućom cijenom Bitcoina da formiram narativ koji će se održati prije toga”, objasnio je.

U zavisnosti od obima tog ulaganja, akcija cijena BTC-a mogla bi biti do 760.000 dolara po novčiću.

“Zapamtite – tržište će preplatiti rast Bitcoin mreže ako vjeruje da postoji mogućnost da bi moje pretpostavke mogle biti istinite u budućnosti”.

Najviše novca se zaradi kada se tržišna cijena prilagodi od ‘nikad se ne može dogoditi’ do ‘možda bi se moglo dogoditi’.”

ai1
Izvor: Arthur Hayes

Hayes je dobro poznat po svojoj bikovskoj dugoročnoj perspektivi u vezi Bitcoina, nedavno zagovarajući cijenu od milion dolara kao način dezintegracije fiat valute.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.