apple

Apple zabranjuje korištenje ChatGPT-a zaposlenima zbog straha od curenja podataka

Interni dokument tehnološkog giganta kaže da će, iako razvija sopstvenu AI tehnologiju, korištenje vanjskih AI chatbotova od strane zaposlenika biti ograničeno.

Veliki tehnološki gigant Apple ograničio je kompaniju na korištenje široko popularnog chat bota ChatGPT s umjetnom inteligencijom (AI) zbog straha da bi njegovi osjetljivi podaci mogli biti ugroženi.

Izvještaj The Wall Street Journala otkrio je da je interni dokument zaposlenima Applea zabranio korištenje ChatGPT-a koji podržava Microsoft i sličnih AI alata dok je kompanija razvijala vlastitu AI tehnologiju.

Prema dokumentu, iPhone developer je zabrinut zbog radnika koji koriste programe i otkrivaju povjerljive informacije kompanije.

Takođe se spominje ograničenje na GitHub-ov AI alat Copilot, aplikaciju u vlasništvu Microsofta koja automatizuje pisanje softverskog koda.

Ova interna zabrana dolazi nakon što je aplikacija ChatGPT debitovala za iOS u Apple prodavnici aplikacija 18. maja.

Nova aplikacija je trenutno dostupna za korisnike iPhonea i iPada u Sjedinjenim Državama, ali namjerava se proširiti na dodatne zemlje “u narednim sedmicama”, zajedno s Android verzijom koja dolazi “uskoro”.

Uz Apple, druge velike kompanije su ograničile internu upotrebu ChatGPT-a. Samsung je 2. maja poslao dopis zaposlenima o zabrani upotrebe generativnih AI alata kao što je ChatGPT.

U Samsungovom slučaju, politika je uslijedila nakon incidenta kada je osoblje Samsunga učitalo “osjetljivi kod” na platformu. Samsung je rekao zaposlenima koji koriste takve aplikacije na ličnim uređajima da ne postavljaju nikakve informacije o kompaniji ili bi se mogli suočiti s “disciplinskim mjerama uključujući prestanak radnog odnosa”.

Pored Samsunga i Applea, kompanije uključujući JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs i Citigroup takođe su zabranile internu upotrebu generativnih AI alata kao što je ChatGPT.

Mnoge kompanije koje zabranjuju zaposlenima korištenje AI chat botova takođe su u procesu kreiranja vlastitih aplikacija. Još početkom maja, izvršni direktor Applea Time Cook rekao je da kompanija planira da “uplete” AI u svoje proizvode.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.