apple

Nova Apple pravila udvostručuju porez na NFT na 30% kao i geo-ograničenja razmjene

Apple je po prvi put objavio pravila za NFT, dok je pojašnjavao pravila oko plaćanja kriptovalutama i kriptovaluta.

Tehnološki gigant Apple je pojasnio svoja pravila App Store-a u vezi sa nezamenljivim tokenima (NFT) i razmjenom kriptovaluta, što je prvi put da je kodifikovao specifična pravila za NFT.

Nova pravila potvrđuju kako će se NFT kupovine oporezovati i za šta se mogu, a za šta ne mogu koristiti, a takođe pojašnjavaju pravila o tome kada aplikacija za razmjenu kriptovaluta može biti izlistana.

Ažuriranjem smjernica za App Store od 24. oktobra dodat je jezik koji omogućava kupovinu NFT-ova u aplikaciji, ali zabranjuje korištenje NFT-ova nabavljenih na drugom mestu za bilo šta osim za gledanje.

Takođe omogućava aplikacijama da koriste kupovinu u aplikaciji za „prodaju i usluge“ povezanih s NFT-ovima kao što su „kovanje, listing i transfer“.

Međutim, tehnološka kompanija naizgled udvostručuje svoj NFT “Apple porez” – koji NFT kupovine u aplikaciji objedinjuje u standardnu ​​stopu provizije od 30% na sve kupovine – osiguravajući da se sve NFT kupovine obavljaju u aplikaciji.

Aplikacijama neće biti dozvoljeno da uključuju “dugme, eksterne veze ili druge pozive na akciju”, što bi korisnicima moglo obezbijediti način da zaobiđu provizije trgovine prilikom kupovine NFT-a. Takođe sprječava aplikacije da koriste mehanizme „kao što su QR kodovi, kriptovalute i novčanici kriptovaluta“, koji se mogu koristiti za otključavanje sadržaja ili funkcionalnosti unutar aplikacije.

Pravila dolaze uprkos tome što se kompanija suočava s kritikama zbog primjene 30% provizije na prodaju NFT-a putem NFT aplikacija kao što su OpenSea ili Magic Eden, potez koji je označen kao “groteskno preskup” u poređenju sa prosječnih 2,5% provizije na NFT kupovine. .

Magic Eden je saopštio da je uklonio svoju uslugu iz App Store-a nakon što je saznao za politiku, a druga NFT tržišta su smanjila funkcionalnost svojih aplikacija tako da korisnici mogu samo da pretražuju i gledaju NFT-ove u svom vlasništvu.

Smjernice Appl-a takođe su isključile korištenje kripto valute za kupovinu unutar aplikacije, dozvoljavajući samo kupovinu fiat valute s “važećim načinom plaćanja” kao što su debitne ili kreditne kartice.

Nove smjernice ne unose nikakve promjene u postojeću Appleovu politiku o aplikacijama za trgovanje kriptovalutama koju su predložile berze kao što su Binance i Coinbase gdje trgovine ne podliježu “Applovom porezu”.

Međutim, dodat je novi jezik kako bi se pojasnilo da aplikacije za razmjenu kriptovaluta mogu biti ponuđene u njihovoj aplikaciji samo u “zemljama ili regijama u kojima aplikacija ima odgovarajuće licenciranje i dozvole za pružanje usluga razmjene kriptovaluta”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.