japan cbdc

Japanski međunarodni sistem plaćanja će testirati plastične kartice za CBDC

Japanski kreditni biro će razviti svoju CBDC infrastrukturu u saradnji sa IDEMIA-om i Softspaceom.

Japanski kreditni biro (JCB), japanski analog za međunarodne platne sisteme kao što su Visa ili Mastercard, najavio je početak testiranja infrastrukture svog CBDC-a.

Projekat će vjerovatno pripremiti platnu platformu za nacionalni CBDC, koji je trenutno na testiranju od strane Banke Japana (BoJ).

Infrastrukturni projekat, koji je kompanija objavila u lokalnim medijima, nosit će naziv JCBDC i ima za cilj prilagođavanje postojeće JCB-ove infrastrukture kreditnih kartica za CBDC plaćanja. Francuski dobavljač tehnologije za prepoznavanje lica IDEMIA i malezijski Softspace će sarađivati ​​sa JCB-om u razvoju platforme.

Platforma će se sastojati od tri glavna pravca — rješenja za plaćanje dodirom, izdavanja i obezbjeđenja plastičnih kartica za CBDC i simulacije radnog okruženja CBDC-a. JCB takođe planira prilagoditi alate za mobilno plaćanje i QR kodove, ali u kasnijim fazama testiranja.

JCB planira razviti rješenje za plaćanje do kraja 2022. i započeti pokazne eksperimente u stvarnim trgovinama do kraja marta 2023. godine.

BOJ je još u oktobru 2020. podijelio trofazni nacrt probnog postupka za svoj CBDC. Druga faza ispitivanja, koja bi testirala tehničke aspekte izdavanja digitalnog jena, trebala bi početi ove godine. Prema riječima guvernera BoJ-a, digitalni jen bi mogao biti pokrenut do 2026. godine, a odluku neće donijeti sama centralna banka.

Još uvijek nema sigurnosti oko pokretanja projekta ili mogućeg obima njegove implementacije. U januaru je bivši šef odeljenja za finansijsko poravnanje BOJ-a savjetovao da se digitalni jen ne koristi kao dio monetarne politike zemlje.

JCB nije novajlija u digitalnim inovacijama – pokrenuo je pilot sistem interoperabilnosti digitalnog identiteta zasnovanog na blockchain tehnologiji u saradnji sa Fujitsu Laboratories 2020.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.