bing

Microsoft ukida Bing listu čekanja, dajući korisnicima besplatan pristup GPT-4

Bing bi trebao dobiti nekoliko vrlo traženih funkcija koje pokreće AI koje bi ga mogle staviti u konkurenciju OpenAI-ovoj usluzi ChatGPT Plus pretplate.

Microsoft je nedavno najavio niz novih funkcija koje pokreće umjetna inteligencija (AI) za svoj Bing chatbot i Edge web pretraživač. Glavna među promjenama je da korisnici Binga sada imaju potpuni pristup GPT-4 modelu – istom osnovnom mehanizmu koji pokreće ChatGPT-ovu uslugu pretplate “Plus”.

Ranije je Microsoft držao pristup GPT-4 verziji Bing chat bota na „ograničeni pregled“. Sada najavljuje otvorenu dostupnost putem Bing aplikacije te pristup webu i Edge pretraživaču.

Osim što korisnicima Bing-a, Edge-a i Windows-a daje besplatan, neometan pristup GPT-4 modelu, Microsoft je najavio i predstojeću podršku za multimodalne izlaze, istoriju chata i određene dodatke.

Multimodalna podrška će omogućiti Bing chatbotu da generiše odgovore, koji uključuju kombinaciju teksta, slika i video zapisa. Takođe će imati mogućnost generisanja grafikona i chartova, nešto što bi mu moglo dati prednost u odnosu na ChatGPT.

Korisnici će takođe imati pristup svojoj punoj istoriji chata i za one koji koriste Edge pretraživač, mogućnost premještanja razgovora na bočnu traku kako bi nastavili surfati na istom tabu. Microsoft kaže da će ova funkcija biti implementirana “uskoro”.

U budućnosti, prema postu na blogu, Bing će možda čak moći obavještavati o prethodneim sesijama prilikom interakcije s korisnicima:

„Vremenom istražujemo da vaše razgovore učinimo personalizovanijim unosom konteksta iz prethodnog chata u nove razgovore.”

Možda najambiciozniji dodatak koji je najavljen je „Edge Actions“, koji se naziva i „Bing Actions“, Microsoftov termin za nadolazeće integracije koje sadrže dodatke treće strane za Bing chat.

Jedini dodaci koji se posebno pominju u najavi su OpenTable, koji bi omogućio korisnicima da rezervišu mjesta u restoranima direktno unutar interfejsa za chat i Wolfram/Alpha, modalitet koji bi omogućio korisnicima da kreiraju složene vizualizacije za matematičke i naučne upite. Microsoft kaže da će više integracija biti otkriveno kako one budu implementirane.

Nove funkcije neće zahtijevati nikakve kupovine ili pretplate, iako će korisnicima biti potreban besplatan Microsoft nalog da bi iskoristili pun skup funkcija Bing chatbota.

Nasuprot tome, OpenAI-jeva ChatGPT Plus usluga košta 20 dolara mjesečno za pristup istom GPT-4 modelu (besplatno dostupna usluga ChatGPT oslanja se na GPT-3.5). Nadalje, ChatGPT Plus trenutno ne nudi generisanje slika, web pretraživanje ili podršku za dodatke treće strane.

Nejasno je kako Microsoft i OpenAI namjeravaju uravnotežiti svoje ponude. Stručnjaci koji su se bavili društvenim medijima izrazili su zbunjenost oko onoga što izgleda kao konkurencija za korisnike, jer su se kompanije u suštini udružile nakon što je Microsoft uložio 10 milijardi dolara u OpenAI.
ChatGPT i Bing Chat se “sudaraju” i nejasno je kako će se ovo završiti.

Zašto plaćati za ChatGPT Plus kada Bing Chat takođe koristi GPT-4?
– Ako plaćate za Plus, zašto koristiti Bing Chat kada će ChatGPT uskoro imati pregled?
– A sada, oba imaju dodatke!
— Pete (@nonmayorpete) 4. maja 2023

Kako trenutno stoji, oni koji plaćaju za ChatGPT Plus dobijaju određene pogodnosti koje nisu dostupne široj javnosti ili korisnicima Bing chatbot-a. To uključuje rani pristup novim funkcijama, prioritetni pristup sistemu čak i tokom perioda velikog prometa i brže vrijeme odziva modela.

Svijet kriptovaluta doživio je eksploziju interesa za chatbot tehnologije tokom 2023. Programeri su izgradili napredne autonomne trgovačke botove na GPT-4 platformi, a mnogi pojedinačni korisnici kriptovaluta počeli su koristiti chat botove iz raznih razloga.

Za sada nije poznato da li OpenAI namerava da prilagodi svoju ponudu pretplate suočenom sa Bing-ovom sveprisutnošću – Microsoft kaže da pretraživač sada ima 100 miliona korisnika, dok mu dodavanje Bing AI na Windows taskbar daje potencijalni globalni doseg veći od pola milijarde korisnika mjesečno.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.