zimbabve

Zimbabve postavlja cijenu za prodaju digitalnih tokena zaštićenih zlatom

Centralna banka Zimbabvea planira prodati digitalne tokene zaštićene zlatom po cijeni od 10 dolara za pojedince i 5.000 dolara za korporacije.

Centralna banka Zimbabvea postavila je cijenu za svoje digitalne tokene zaštićene zlatom. Zemlja planira prodati svoju digitalnu valutu zaštićenu zlatom investitorima počevši od 8. maja. Tokeni će se prodavati po minimalnoj cijeni od 10 dolara za pojedince i 5.000 dolara za korporacije i druge entitete.

Prema saopštenju koje je 4. maja objavila Rezervna banka Zimbabvea, tokeni digitalne valute zaštićeni zlatom će se prodavati u američkim dolarima i lokalnoj valuti. Međutim, cijena u lokalnoj valuti će imati maržu od 20% iznad međubankarske srednje stope po principu – voljan kupac voljan prodavač. Zainteresovani investitori mogu učestvovati u ponudi od 8. maja, koja se zatvara dva dana kasnije.

Međubankarski srednji kurs voljan-kupac voljan-prodavac je devizni kurs po kojem su banke spremne da kupuju i prodaju valute jedna drugoj. Smatra se „srednjom tačkom“ između kupovnih i prodajnih stopa određenih preovlađujućim tržišnim uslovima kao što su ponuda i potražnja. Ovaj kurs se koristi kao referentna vrijednost za mnoge finansijske transakcije, a često se koristi i kao referentni kurs za devizne kurseve koje navodi banka i finansijske institucije.

Rezervna banka Zimbabvea je 28. aprila objavila svoje planove za uvođenje digitalne valute zaštićene zlatom koja bi služila kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji.

Uvođenje digitalnih tokena najnoviji je potez južnoafričke nacije da podrži vlastitu lokalnu valutu, koja je ove godine oslabila 37% u odnosu na američki dolar na službenom tržištu, navodi Bloomberg.

Odbor za monetarnu politiku odobrio je plan u martu, osam mjeseci nakon što je Zimbabve uveo zlatnike kao sredstvo za skladištenje vrijednosti kako bi pomogao lokalnoj jedinici.

Prema izvještaju Bloomberga, valuta Zimbabvea – Zimbabveanski dolar – kotira se na 1.001 za američki dolar, ali se obično mijenja po 1.750 na ulicama Hararea, glavnog grada zemlje.

Zimbabve se više od deset godina bori sa nestabilnošću valute i visokim stopama inflacije. Nakon perioda hiperinflacije, zemlja je usvojila američki dolar 2009. U pokušaju da oživi posrnulu ekonomiju, zimbabveanski dolar je ponovo uveden 2019. Međutim, 2022. vlada se vratila na korištenje američkog dolara za kontrolu rasta cijena .

Nigerija je uvela sopstvenu digitalnu valutu – eNairu – 2021. godine, postavši prva afrička nacija koja je to učinila.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.