tron

Binance US će ukloniti Tron i Spell tokene usred visokog regulatornog pritiska

Američka podružnica najveće berze kriptovaluta po obimu, Binance US, planira izbaciti kriptovalutu Tron, prema nedavnoj najavi. Vijest dolazi pet dana nakon što je Binance tužila američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), a osnivača Tron-a, Justina Suna, tužila je Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC).

Binance US otkriva razloge uklanjanjanja Spell i Trona

Binance US je najavio. Planira ukidanje kriptovalute Tron i Spell 18. aprila 2023. Kompanija je rekla da periodično pregleda navedenu imovinu i kada „digitalno sredstvo više ne ispunjava naše visoke standarde ili industrijske uslove promjene, provodimo detaljniji pregled.” Procijenite da li su potrebne daljnje radnje (tj. brisanje sa liste).

Binance će zaustaviti depozite za US Spell i Tron 17. aprila 2023., dan prije brisanja sa liste ali isplate će ostati otvorene. Iako uklanja osnovnu imovinu Tron clean start Binance US će nastaviti podržavati usdtTRC20 verziju i USDC objavljenu na Tron mreži. Nakon vijesti o delistiranju, Tron je izgubio 2,8% vrijednosti u odnosu na američki dolar, dok je SPL izgubio preko 4%.

tron

Spell je povezan s projektom Abracadabra.money, koji izdaje stabilnu valutu pod nazivom Magic Internet Money (MIM). Vijest o uklanjanju iz liste dolazi nakon što je Binance Holdings Ltd tužio CFTC i SEC od strane osnivača Tron-a Justina Suna. U tužbi SEC-a protiv Suna, američki regulatori insistiraju na tome da je Tron neregistrovana hartija od vrijednosti, a Sun je takođe optužen za manipulaciju tržištem. Nadalje, nedavni izvještaj tvrdi da se Binance US bori da pronađe novog bankarskog partnera, tvrde oni koji su upoznati s tim.

Binance US navodi da su isključenja obično povezana s promjenjivim profilom rizika kripto imovine, volumenom i likvidnošću, otpornošću mreže na vanjske ili interne napade i „regulatornim položajem u Sjedinjenim Državama“. Sjedinjene Američke Države razbijaju poslovanje s kriptovalutama, a 9. marta 2023., njujorška državna tužiteljica Letitia James podnijela je tužbu protiv KuCoina i proglasila da je Ethereum (ETH), druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, neregistrovana hartija od vrijednosti. U prvoj sedmici aprila, kripto berza Bittrex objavila je da zatvara američke operacije zbog regulatorne nesigurnosti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.